dijous, 15 de desembre de 2016

La chanson: Georges Brassens

Georges Brassens és sens dubte el cantant francès que més he escoltat i per qui a casa sentim una gran admiració. Em sé de memòria part dels texts de les seves cançons i perquè us feu una idea de la meva devoció quan ens varem casar un dels regals va ser una col·lecció completa dels seus LP en vinil que encara guardo gelosament.

Nascut a Sete el 1921 va morir ben jove, als 61 anys, el 1981. És, sens dubte, el cantant que més va influir en la nova cançó:  J.M.Espinàs, J.M.Serrat, Q.Pi de la Serra i J.Subirachs han cantat en català les seves cançons. Més tard Miquel Pujadó ha dedicat tres discs a la seva obra. També Paco Ibañez va cantar “La mala reputació”

Aquestes versions amb la traducció dels texts han sigut molt importants perquè les lletres, carregades de sentit de l’humor i de poesia, són fonamentals en les cançons deBrassens

Se’m fa molt difícil triar una cançó perquè n’hi tantes que m’entusiamen! Però he pensat que us proposaria aquest enregistrament històric de “Les copains d’abord” a la mítica sala Bobino de París. Però a partir d'aquesta cançó podeu enllaçar, si us ve de gust, a moltes altres que ofereix el You Tube1 comentari:

Lluís Boada ha dit...

A Brassens sí que li haguessin pogut donar el Nobel de Literatura, però de ben segur mai li va passar pel cap aquesta possibilitat. Eren altrres temps, et pourtant, no tan llunyants...