dimecres, 1 de març del 2017

Dos museus de trens en miniatura

Vull en aquesta entrada parlar-vos de dos museus de trens miniatura. És fa difícil dir quin és millor, perquè tots dos tenen un gran nivell i estan fets amb molt amor i molta qualitat. I és que en els dos casos, els seus impulsors, Antoni Rabell,  "Railhome", a Igualada i Josep Arumí, "Magic món del tren", a Santa Eugènia de Berga, prop de Vic, hi han posat molt entusiasme i moltes hores i ens donen una lliçó vivent que amb perseverança, esforç i intel·ligència es poden aconseguir meravelles.


La visita a Railhome (Igualada) comença amb una magnífica explicació sobre la història del ferrocarril, amb la que Antoni Rabell ens deixa bocabadats :

. Sabeu que els 2 primers trens d'Espanya els va impulsar Miquel Biada, el primer a Cuba, el 1837, quan Cuba encara era espanyola, i el segon entre Barcelona i Mataró, el 1848 ?
. Sou conscients que l'arribada del ferrocarril va ser impactant per a la societat, ja que va reduir dràsticament els temps dels desplaçaments ?. Per exemple de Madrid a Barcelona es va passar de cop de trigar 8 dies en diligència a 16 hores en tren !.
. Sabeu que entre Planoles i Toses hi ha un túnel ferroviari molt particular, ja que ha d'utilitzar un camí helicoïdal excavat en la roca per superar la forta pendent entre aquests dos punts ?
. Sabeu que hi ha trens que leviten i poden anar a més de 500 Km/h, però que aquesta modalitat de transport no és econòmica en aquest moment a causa de la gran quantitat d'energia que es precisa ?

Aquestes i moltes coses més, totes  força interessants us explicarà Antoni Rabell abans de mostrar-vos en ple funcionament les impactants maquetes de trens, de vapor, elèctrics i diesel, ubicades en tres ambients - ciutat, indústria i muntanya -  a Centreuropa, plenes de detalls que us sorprendran i captivaran. No vull fer "spoiler" però no em puc estar de recordar les màquines de tren musicals, que reprodueixen les que alegren les estacions de les ciutats austríaques.

A una distància semblant de Barcelona, en una altra direcció, a Santa Eugènia de Berga (prop de Vic), Magic Món del tren, ens endinsa en l'obra de Josep Arumí,  en la que prop de 75 trens, circulen per una maqueta plena de racons variats, molts d'ells de zones catalanes, amb milers de petites figures humanes, monuments i punts singulars coneguts, parcs d'atraccions, carrosses, fins i tot un parc juràssic.
En aquest cas, quan finalitzeu la visita, podreu menjar al restaurant Arumí, que la família promotora del museu disposa  molt prop del mateix, i on posen el mateix esforç i amabilitat en proporcionar-vos un bon menjar que el que abans han posat explicant-vos les maquetes dels trens.
En els dos casos, conjuntament amb les impressionants maquetes en funcionament, podreu gaudir les col·leccions de peces soltes - trens sencers de mides variades - i constatareu que tenen plans i projectes en dansa de millora contínua del contingut dels respectius projectes.

Tenim la sort de tenir a prop dues magnífiques mostres - les dues úniques que hi ha actualment a Espanya - de maquetes ferroviàries d'un extraordinari nivell, que us proporcionen una forta oportunitat de gaudi i aprenentatge. Si em pregunteu quina heu de visitar ... tinc la resposta clara ... les dues. Penseu que si no hi fossin us hauríeu de gastar forces diners per anar-les a veure a Alemanya, on aquesta afició està força estesa i fa les delícies de grans i petits.