dimarts, 6 de juny del 2017

ISMENE a l'Ateneu Barcelonès

                                                                                   Foto: J.M.Cortina

El passat divendres vaig assistir a una sessió de teatre i debat a l’Ateneu Barcelonès. S’hi representava, seguida d’un col·loqui, una peça teatral curta, “Ismene”, un monòleg interpretat la Fina Rius i dirigit per la nostra bona amiga i col·laboradora del Blog Imma Colomer.

L’obra, escrita per la dramaturga canadenca Carole Fréchette, és una narració que gira al voltant d’una de les més grans tragèdies escrites per Sófocles. L’únic personatge, però, és Ismene, l’oblidada germana d’Antígona. Aquesta darrera mor a mans del seu oncle i Rei de Tebas, Creont, perquè contradient les seves lleis decideix enterrar el seu germà, Polinices.
Antígona demana a Ismene que l’ajudi en aquest acte heroic i ella s’hi nega inicialment perquè té por, dubtes i recança de desobeir les ordres del Rei i afrontar el càstig que li esperaria. Però quan aquest condemna a mort la seva germana ella es declara també responsable dels fets encara que finalment Antígona ho nega i acaba estalviant-li la mort

L’obra és un llarg monòleg de considerable dificultat interpretativa, que Fina Rius resolt magistralment amb una gran actuació, i en el que es desgrana la personalitat d’una anti-heroina amb totes les seves llums i ombres.

A continuació els membres de la Secció de teatre de l’Ateneu i el públic varen participar en un ric debat sobre l’obra i la tragèdia en el que actuaren com a ponent Fina Rius, Imma colomer, l’escriptora Josefina Contijoch i l’actor i home de teatre Jaume Comas.
Si teniu l’ocasió de veure aquesta obra, que de tant en tant es representa en sales de petit format, no us la perdeu pas. És una petita perla.