dimecres, 21 de juny del 2017

Museu Agbar de les Aigües


Quan obrim l'aixeta de casa i gaudim d'un raig d'aigua, accedim de forma còmoda a un servei que suposa i ha suposat un esforç significat de moltes persones, empreses i institucions, per aprofitar, canalitzar i distribuir el regal líquid que ens fa la natura.
Ens trobem, en efecte, davant un servei que una persona que viatgés en el temps des de fa poc més de cent anys qualificaria de "miracle", com tants altres aspectes de la nostra vida quotidiana.
Així, per rentar la roba calia anar als safarejos públics, que es convertien en un espai de sociabilitat. L'expressió "fer safareig" deriva del fet que en compartir l'estona de rentar la roba, les dones intercanviaven notícies i tafaneries del poble, donant lloc al mot "xafardejar".

Els rius Llobregat  i Besòs es van constituir amb el temps com fonts importants de proveïment d'aigua de Barcelona, afegint-se a les aigües extretes directament de pous.
Una font històricament molt significativa d'aigua per Barcelona la va constituir el Rec Comtal, l'orígen del qual cal trobar en l'aqüeducte romà que proveïa d'aigua la ciutat.
Més endavant, amb el creixement demogràfic, es van haver de tecnificar i modernitzar les infraestructures hidràuliques i es van  afegir com fonts de proveïment el transvasament d'aigua d'altres conques o la dessalinització i potabilització de l'aigua del mar. El sistema hidràulic potabilitza, canalitza i distribuieix l'aigua cap a nuclis de població cada vegada més grans per a les quals l'aigua és una necessitat de primer ordre.

Totes aquestes coses, i moltes altres, us les mostraran i explicaran en aquest magnífic oasi que al bell mig de Cornellà constitueix el Museu Agbar de les aigües. El museu disposa, a més de les instal·lacions museístiques, d'un magnífic i relaxant jardí, a més de pàrquing per als visitants si preferiu anar-hi en cotxe, malgrat està molt ben comunicat per metro, trambaix i tren.  Les visites, preferiblement guiades, us faran apreciar i gaudir més el petit miracle quotidià de la disposició de l'aigua i us mostraran com era la planta de servei de l'aigua el 1909 i com ha evolucionat fins ara.

Segur que després d'aquesta enriquidora visita us vindran ganes de complementar-la amb les altres oportunitats que teniu de conèixer el nostre sistema hidràulic: les cases de les aigües de Montcada i de Trinitat Nova, que, a la vertent del Besòs, han constituït també elements singulars del nostre sistema hidràulic i en custodien i transmeten la història.

Museu Agbar de les Aigües


1 comentari:

Maria i Miquel ha dit...

Jordi jo vull anar-hi. Hauras d'organitzar una visita