dissabte, 21 d’abril del 2018

"L'Empestat" a la Sala Beckett


L'Hermínia m'ha parlat molt bé de "L'Empestat", una obra de teatre que es representa la Sala Beckett. I m'ha fet llegir una crítica que la Neus, una espectadora, va penjar als comentaris del TR3SC. Com que m'ha semblat força interessant em permeto publicar-la avui al Blog perque els nostres lectors puguin gaudir també d'aquesta recomanació. Gràcies Neus!


“El pensament és el llenguatge, i l’intel·lecte està en la parla”. “A mi em diuen l’empestat, l’home tort, el desdenyat. Sóc l’Estrany, el malentès, l’Home Revoltat. L’un i l’altre, i tot plegat”.

“L’Empestat”, una obra que no us deixarà gens indiferents. “L’Empestat” es va estrenar a Girona el 28 de novembre de 2015 dins del Temporada Alta i jo la vaig veure a La Seca Espai Brossa durant el Festival Grec de 2016. La posada en escena que ha triat en Xavier Albertí, director d’aquest muntatge, no us deixarà gens indiferents. Un piano i pluja... Carles Pedragosa toca el piano i, juntament amb Jordi Oriol, reciten i emeten sons, buscant les diferents capacitats acústiques de la veu. Tot ho fan sota la pluja, una pluja que cau incessant sobre tots dos durant tota l’hora que dura la representació. Realment és espectacular !!! De fet la caixa del piano es converteix en una espècie de banyera on en Jordi Oriol entra i surt sense parar, mentre recita els versos de l’obra. “L’Empestat” escrit per Jordi Oriol, és el fruit de la barreja d’elements de l’obra “La Pesta” d’Albert Camus i de “La Tempesta”( la darrera obra de Shakespeare).

Amb aquest text, l’autor ens porta a reflexionar sobre la capacitat que té el llenguatge en el procés de creació del pensament, i com alhora, la paraula ens fa presoners. L'autor juga amb el llenguatge, la musicalitat del text i la posada en escena en igual de condicions. El text a part de ser genial, està escrit en vers. La música, en directe, és un element indeslligable a l’escena. Carles Pedragosa interpreta al piano durant tota l’estona fragments de la Simfonia número 17 de Beethoven (Titulada “La Tempesta”). I la posada en escena, amb la pluja incessant, li dona molta força a l’obra. Els dos protagonistes del muntatge són Ivan (Jordi Oriol) i Gabriel ( Carles Pedragosa). Es troben sols enmig del mar. Han estat condemnats al ser alliberats. El do de la paraula, que li han donat els deus a Ivan, farà que visqui torturat per una llengua que només li servirà per evocar el món que l’ha traït. Sensacionals les actuacions de tots dos actors !!!! No us la podeu perdre !!!!

Neus