dimecres, 18 de juliol del 2018

La Capella de Jujol de Roda de Berà.


Si seguint la recomanació del post anterior aneu a Roda de Berà i visiteu el Museu de la Ràdio i l'Espai Jujol que hi ha disposat al mateix edifici del museu, demaneu de visitar la Capella Jujol. Us haureu de desplaçar una petita distància, però val la pena. En sortireu exultants.

La Capella de Jujol de Roda de Berà era una capella que formava part de la masia "Mas Carreras". El "Mas Carreras" i la capella van ser reformats entre 1942 i 1944 per l'arquitecte Josep Maria Jujol que hi va incorporar la seva peculiar visió de l'art i la bellesa. Anys després el Mas Carreras va ser enderrocat, ja que en aquella època les masies no eren objecte de protecció patrimonial i artística, i tan sols es va salvar la Capella.

Jujol va intervenir a la capella ampliant-la amb un petit absis, i hi va disposar un altar fet amb pedra d'Ulldecona. Va disposar l'altar de forma separada per tal que es pogués oficiar cara al poble, avançant-se en dècades a les reformes del concili Vaticà. Jujol va dur a terme igualment de forma personal  la decoració i pintura de les parets i les vidrieres. Pere Virgili, fill del paleta que va col·laborar amb Jujol, i actualment director del Museu de la Ràdio i de l'Espai Jujol de Roda de Berà, recorda com observava, essent un vailet de 14 anys, com Jujol, que llavors rondava la seixantena, dibuixava i pintava personalment en les parets fins assolir el resultat que el deixava meravellat.
Explica Virgili, admirador confés de Jujol, que Jujol va disposar igualment les làmpades i canelobres que hi ha dins la capella i va prendre cura personal de tots els detalls de la restauració. Recorda que la mestressa de la masia va fer canviar el cap del Sagrat Cor de grandària natural que hi ha dins la capella perquè no la satisfeia.
El conjunt és realment un esclat de bellesa concentrat en un espai  reduït. Es pot dir ben bé allò de "en el pot petit hi ha la bona confitura".