dimecres, 24 d’octubre del 2018

Catalans


. L'inici del curs ha coincidit amb nous lliuraments d'obres d'escritpros catalans ben coneguts. L'Eduardo Mendoza inicia amb 'El rey recibe' (Seix Barral) una trilogia on evita l'autobiografia directa que molts li demanen a través de la creació d'un personatge, el periodista Rufo Batalla, amb qui visitem la història d'Espanya i del món de finals dels 60 i començaments dels 70. L'estil tendre, humà i humorístic de l'autor connecta novament amb les expectatives dels seus lectors.
. El premi Sant Jordi ha estat guanyat per la Gemma Lienas amb 'El fil invisible' (Edicions 62 i Destino), on una dona jove s'enfronta als enigmes familiars quan coneix la seva besàvia amb ocasió de la celebració del seu centenari. Un llibre que enganxa i que ens ofereix els 'cameos' de dues grans dones molt poc conegudes: la pintora surrealista catalana Remedios Varo i la científica anglesa Rosalind Franklin.
. El poeta Joan Margarit recorre a una prosa tan austera i certera com la seva poesia a 'Per tenir casa cal guanyar la guerra' (Proa), on recull els seus anys d'infantesa i joventut. La guerra mostra els seus terribles efectes sobre la vida familiar, condemnada a les privacions i la separació, contribuint tot plegat a la conformació de la personalitat solitària de qui acabaria sent un gran arquitecte i potser el millor poeta català actual.
. Finalment, en Sergi Pàmies ens presenta la que per mi és la seva millor obra fins al moment, 'L'art de portar gavardina' (Quaderns Crema). Amb grans dosis de tristor i melancolia, Pàmies relata els efectes de les pèrdues tant dels seus pares com de la seva relació de parella i per tant el canvi en les relacions familiars. El fons agre dels contes no elimina en absolut l'esplèndid sentit de l'humor de l'autor.