dijous, 23 de maig del 2019

Luxe, dels Assiris a Alexandre el Gran

És un luxe, perdoneu la redundància, poder visitar aquesta Exposició, curosament disposada al Caixa Fòrum, en col·laboració amb el Museu Britànic, sobre el luxe a 5 grans civilitzacions. Tan sols entrar a l'Exposició, unes columnes que intenten recordar les columnes dels palaus de Persèpolis, una de les capitals de l'antic imperi Persa, ens endinsaran en el món de 5 civilitzacions - Assiris, Babilonis, Perses, Fenicis i Grecs - i ens permetran veure com aquestes civilitzacions van viure el món del luxe.

La vida en aquella època, els 600 anys compresos entre el 900 i el 300 a.C, no era fàcil. Per assolir el luxe calia anar a la guerra i vèncer l'enemic. Així ens ho mostra un relleu de Nínive, l'antiga capital assíria, que mostra com els vençuts havien de pagar tributs que permetien als vencedors assolir el luxe. Constatarem però, que aquestes civilitzacions també es necessitaven entre elles, i col·laboraven alhora que feien la guerra, Així, veurem com els Fenicis, grans mariners i comerciants, sabien on trobar els materials que interessaven a tothom, i alhora, van escampar una eina d'alta importància cultural com l'alfabet; o com Alexandre el Gran va viatjar fins la immensitat de l'Orient per intentar escampar la civilització grega, per trobar-se finalment ell força influenciat per les cultures que volia conquerir.

Encara que el luxe és un llenguatge comú a les diverses civilitzacions, veurem que cadascuna tenia el seu estil. Jardins, a Babilònia; tresors de taula, molt populars entre els perses; relleus, ... un munt de peces magnífiques que ens parlen d'unes civilitzacions que ja són història, que ens han deixat un llegat que val la pena conèixer i apreciar, i que aquesta exposició ens ofereix el luxe d'acostar-nos-hi.




1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interesant i excel·lent muntatge. Se'm va ocorrer que representen els Loeve, Louis Vuitton o Patek Philippe de l'època....I encara continua...
6Q