dimecres, 16 d’octubre del 2019

Escriptores premiades i escriptors reeditats

Els premis Anagrama varen recaure l’any 2018 en les obres de dues dones joves. “Lectura fácil”, de l’andalusa resident a Barcelona Cristina Morales, és una novel·la d’una potència, una originalitat  i una qualitat extraordinàries. Hi reflecteix amb detall i una escriptura punyent i descarada que no respecta res, les vides de quatre dones amb discapacitat intel·lectual que cohabiten un pis tutelat, explicant les seves relacions amb els serveis socials, la policia, els moviments alternatius, la seva sexualitat... Crec que tant aquest llibre com aquesta autora mereixeran ser seguits en els pròxims anys.

Amb un estil ben diferent, la poeta Irene Solà ens sorprèn gratament amb una prosa d’orfebreria amb les històries interconnectades i amb múltiples personatges –no tots ells humans-  que composen “Canto jo i la muntanya balla”. S’hi recuperen llegendes rurals per construir en conjunt un relat a voltes dur i sempre delicat.

Em permeto excepcionalment rescatar dues peces escrites fa dècades però ara reeditades. “El primer hombre” (Tusquets) és el llibre que Albert Camus estava revisant abans de la seva mort accidental al 1960. Va ser revisada i editada molts anys després a ara tornem a gaudir-ne mentre recuperem moltes dades de la formació del nen i el jove que va ser Camus a Algèria, en un exercici equiparable a l’actual moda de l’autoficció.  Empúries la va traduir al català al 1996.


“El final del affaire” (Libros del Asteroide), una de les millors obres de Graham Green, amaga igualment elements autobiogràfics en la descripció d’una subtil relació amorosa triangular. Publicada al 1951, va ser portada al cine amb encert fa vint anys pel Neil Jordan i això explica la portada amb un fotograma il·luminat per la presència de Julianne Moore i Ralph Fiennes. Qui hagi vist la pel·lícula podrà ara compartir les reflexions ètiques i religioses que són tradicionals als llibres de Greene.