dimecres, 4 de desembre del 2019

Una casa a la vora del riu


Si feu una escapada a Girona, una de les coses que segur que no us perdreu és la vista de les cases a la vora del riu. Si us atureu a mirar-les amb més detall, us cridarà l'atenció una casa amb la façana blanca, galeries de vidre amb finestrals blaus, persianes i ceràmiques decoratives. Ben segur que en mirar-la us venen ganes de veure-la per dintre. Doncs, teniu sort, ja que aquesta casa, anomenada Casa Masó, és gestionada per la Fundació Masó, que l'ensenya amb visites guiades. Això sí, us hi heu d'apuntar amb antelació.

La casa va ser la vivenda de la família Masó, una família catalanista i il·lustrada, i és la unió de 4 cases contigües  que la família Masó va adquirir amb el temps.  Rafael Masó i Pagès hi va disposar l'any 1889 el Diario de Gerona i una impremta i va tenir 11 fills i filles, dels que en sobreviurien 7. Un dels seus fills, Rafael Masó i Valentí, arquitecte, va ser l'artífex de la reforma final de la casa, que va finalitzar l'any 1918. La casa va passar a ser propietat de l'Ajuntament de Girona el 2006, que en gestiona les visites mitjançant l'esmentada Fundació Masó.

Quan feu la visita gaudireu de la visió d'una casa de principis del segle XX. El temps sembla que no hi hagi passat. El menjador familiar, esplèndid, a la primera planta, era alhora sala de recepció de visites.

Una escala de fusta amb llistons verticals, inspirada en l'arquitecte escocès Mackintosh, us conduirà a la resta d'estances, tan d'espais de vida familiar com despatxos i biblioteca,  amb mobles i obres d'arts originals, que us sorprendran i us faran sentir una mica com un membre de la família Masó.
També durant la visita entrareu en contacte, mitjançant un audiovisual i les explicacions càlides de la guia acompanyant, amb la vida i l'obra de l'arquitecte Rafael Masó, que va combinar amb elegància la sobrietat del noucentisme amb elements tradicionals de la nostra terra. Entre les seves obres figuren diverses cases senyorials i l'urbanització de S'Agaró, a la Costa Brava.
Mai com aquí podreu dir que heu gaudit una bona estona i après força a la vora del riu.


El menjador de la casa Masó