divendres, 30 d’octubre del 2020

La sanitat avui



La pandèmia ha posat en qüestió tot un seguit de paradigmes de les nostres formes de vida: Globalització, canvi climàtic, desigualtat, etc. Sobre tots aquests temes hi ha tremendes dissensions polítiques i resulta molt difícil esperar un acord majoritari que es tradueixi en mesures concretes a mig termini. 

En canvi, portats per la por, sembla que en matèria sanitària si que hi hagi un cert consens sobre la necessitat de millorar la situació actual. S’admet generalment que les retallades en sanitat han sigut molt grans i han deixat el sistema de salut molt tocat. Que les dotacions econòmiques i personals són clarament insuficients i s’haurien de reforçar amb caràcter immediat. També que hi ha molts aspectes a millorar en la gestió i el funcionament de l’aparell sanitari. 

Tothom en parla però de moment no s’observen mesures que tradueixin aquests desideràtums i pocs precisen de manera senzilla les dades que ens ajudarien a calibrar la magnitud del problema. 

Mentrestant, desesperats, els metges dels centres d’atenció primària estan en vaga, els MIR ja han convocat la tercera jornada de vaga i els conductors d’ambulancia també. El 50% dels MIR formats a Catalunya marxen a la resta d’Espanya o a l‘estranger per millors condicions econòmiques i de treball.

Hem demanat a VICENTE ORTÚN, company i professor de la Pompeu Fabra, especialista en economia de la salut, que ens il·lustri sobre la situació actual de la sanitat a Espanya. Ens ha preparat una síntesi amb dades i informacions que ens permetin fer-nos una idea de les dimensions del problema. 

Aquí teniu en format pdf el seu escrit.



1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt oportú. Vaig escoltar parcialment el webinar de la presentació del darrer nº de la Revista d'economia. Recomano llegir l'article de la Dra cardiòloga que va forma part d'un equip Covid.
6Q