divendres, 2 d’octubre del 2020

L'Església de Beget


Aquests dies de pandèmia conviden a prendre's les coses amb calma i tranquil·litat. Potser per això pot resultar interessant, quan les circumstàncies ho permeten, redescobrir racons del nostre territori mereixedors que hi dirigim una mirada curiosa a causa de la seva història i el seu encant.

Vull, doncs, parlar-vos de l'Església de Beget situada al Ripollès, quasi al tocar de la frontera amb França.


Beget és un poble de muntanya, en mig d'un paisatge corprenedor, situat en un dels confins del Ripollès, que té una Església romànica del segle XII, Sant Cristòfor de Beget, amb un campanar adossat quadrat, de quatre pisos d'alçada, amb arcs, i un absis semicircular bellament ornat amb una cornisa.

Si l'exterior té una bellesa que s'emmarca tant amb la del poble com amb les muntanyes i el cel que li serveixen de fons, l'interior ens depara també força sorpreses, entre les que destaca el retaule major, barroc, que acull dues obres admirables : La Majestat de Beget, una talla excepcional de 2 metres d'alçada i d'extensió de braços, que és una de les obres mestres del romànic català, que va tenir un lloc destacat en l'exposició "Convidats d'Honor", que va organitzar el Museu d'Art de Catalunya, amb motiu del seu 75è aniversari.  I al pis superior, una magnífica escultura del patró, Sant Cristòfor, que es diu que va ser feta del tronc d'un sol arbre. En un lateral descobrireu el retaule de la Mare de Déu de la Salut, que inclou una talla de la Mare de Déu que pel posat recorda la Moreneta.

Pareu atenció al sostre i a algunes columnes, que han estat pintats per Joan Granados Llimona, nét de l'escultor Llimona i el músic Granados, així com a l'interior de l'absis que va ser decorat pel pintor olotí Joaquim Vayreda.