dijous, 11 de febrer del 2021

Breu Història del Jazz V

 V  El jazz a Europa, el quintet del Hot Club de França


La irrupció  de Louis Armstrong al panorama jazzístic marca el començament del que s`ha denominat l'època clàssica del jazz, l`edat d`or, que dura aproximadament fins el 1945. Apareixen grans orquestres, com les dels pianistes Count Basie, i Duke Ellington o la del clarinetista Benny Goodman  (la primera orquestra blanca de nivell) en les que toquen en un moment o altre quasi tots els grans noms de la època. Però al costat d`aquests grans grups  de 15 o 20 músics, es formen altres conjunts més petits però de gran qualitat. I no solament als Estats Units.

                                                   
 

El jazz ha arribat a Europa i el 1934 es crea a Paris de la mà del violinista Stephane Grappelli i el guitarrista Django Reinhardt, el quintet del Hot Club de France que té immediatament un èxit apoteòsic. Es una delícia escoltar-los, perquè tots dos són veritablement uns mestres dels seus respectius instruments i han assimilat perfectament l'essència del jazz, el swing. I els dos son blancs i europeus, per a que alguns diguin que el jazz només és una música dels negres americans. Afegiré que a partir de 1970, Grappelli  que va viure fins als 90 anys, va tocar tres o quatre cops a Barcelona i el vaig poder escoltar en directe.

Escolteu si us plau la magnìfica interpretació de “J`attendrais", la guitarra de Django a "The sheik of Araby " (anys 30 ) i a Grappelli molt més tard ja de gran tocant “Jalousie” entre altres amb Yehudi Menuhin!