dimecres, 3 de febrer del 2021

El Parc del laberint d'Horta


El Parc del Laberint d'Horta, a més de ser un lloc de gran bellesa i força enigmàtic és un lloc carregat d'història. És l'obra d'un avi i del seu nét, que hi van reflectir les seves diferents personalitats, que es corresponien amb dos temps diferents de la societat.

El Parc el va crear Joan Antoni Desvalls, marquès de Llupià, dins d'una finca de grans dimensions, que ara anomenaríem "de segona residència", a Horta, a partir de l'any 1791. Horta era, en aquella època, un municipi independent, i diverses famílies benestants de Barcelona hi anaven a estiuejar. Dins el Parc, que va encarregar a l'arquitecte italià Domenico Bagutti, Joan Antoni Desvalls hi va reflectir la seva personalitat d'home il·lustrat, interessat per tots els àmbits del coneixement, donant lloc a un jardí neoclàssic, en el que diversos espais enjardinats cadascun amb el seu estil, condueixen al Laberint pròpiament dit, a la sortida del qual els temples de Danai i Ariadna ens donen la benvinguda al Pavelló Neoclàssic, i al gran safareig / piscina que actua de dispensador d'aigua per tot el jardí, i des d'on es gaudeix una vista impressionant de tot el conjunt.

Dues generacions més tard, el nét del creador del Parc, Joaquim Desvalls, va crear una extensió del Parc reflectint l'esperit romàntic que en aquell moment hi havia a la societat. En aquesta parc del Parc, que inclou un canal romàntic, s'intenta deixar més lliure a la natura, contrastant amb la part neoclàssica del jardí en la que la ma de l'home intenta obtenir la bellesa d'una forma més controlada. Unes dècades més tard, ja tocant el 1970, els hereus dels creadors del Parc van vendre la finca a l'Ajuntament de Barcelona, que la va convertir en Parc públic. 


 La visita al Parc del Laberint, com podeu constatar a l'esquema de la figura anterior, ens ofereix, per la seva diversitat vegetal i d'estils i els nombrosos punts d'interès existents, una magnífica oportunitat de gaudi i esbarjo, alhora que ens permet, durant el recorregut pel Laberint pròpiament dit, sentir-nos com Teseu quan recorria el Laberint a Creta a la cerca del Minotaure per alliberar el poble d'Atenas de la dura penyora de dur a una mort segura catorze joves cada any d'acord amb el dur càstig imposat pel rei cretenc Minos.

Perquè aneu fent boca, podeu veure aquí algunes fotografies del Parc fetes per l'editor del blog, Josep Maria Cortina.

Per saber-ne més:

Parc del Laberint d'Horta. Què pots fer a Barcelona. Ajuntament de Barcelona.

Guia "El Laberint d'Horta". Patricia Gabancho. Parcs i Jardins de Barcelona. Ajuntament de Barcelona.

Parc del Laberint d'Horta. Viquipèdia.

El Laberinto del Minotauro. Col·lecció "Mitologia clàssica", actualment en venda als quioscs junt amb el diari "La Vanguardia".

Clickeu a sobre per veure el reportatge complert


1 comentari:

Maria i Miquel ha dit...

Hem quedat en moltes ganes 'd'anar-hi
No hi hem estat mai
Espero que pugui se aviat