dimecres, 27 d’octubre del 2021

El preu de l'electricitat i la geopolítica


Els consumidors estem patint en els darrers mesos una escalada del preu de la electricitat que incrementa significativament limport de la factura de la llum, especialment  als milions de persones acollides a la tarifa regulada. Aquesta situació es deguda en gran part a dos factors, la pujada del preu del gas i el procediment de formació dels preus de la electricitat en el sistema elèctric espanyol.

El primer que cal tenir clar es que la majoria de la electricitat a Espanya s`obté cremant gas i per tan si el preu del gas puja, el cost de produir electricitat també ho fa. El gas que consumin procedeix bàsicament de dues fons, Europa i Algèria. Europa, qui ho havia de dir, és energèticament depenent de Rússia i a Rússia mana el Sr. Putin, que es comporta com un perfecte oligopolista. Quan li convé, com ara, restringeix el subministrament, aconsegueix que el preu pugi i obté els mateixos ingressos. Quan Alemanya, el principal client europeu, protesta li diu que acceleri la posta en marxa del gasoducte del Bàltic que s`està acabant de construir i que li permetrà reduir el gas que passa pel de Ucraïna, país amb el que no té precisament molt bones relacions. Com podeu veure, tot un tema geopolític.

L`altre tema geopolític és Algèria que subministra quasi la meitat del consum de gas espanyol a través de dos gasoductes, un que va directe a la costa espanyola i un altre que passant pel Marroc aprovisiona també a Portugal. Ara resulta que Algèria i el Marroc estan enfadats; Algèria s`ha proposat reduir el subministrament a través del Marroc i això afecta directament a Espanya fins el punt de que el ministre espanyol d`assumptes exteriors ha hagut d`anar precipitadament a Alger a obtenir garanties de subministrament.

El preu de la electricitat en el sistema elèctric espanyol es forma d`una manera que per explicar-ho en poques paraules consisteix en que la electricitat més cara de produir, que és precisament la que s´obté cremant gas, determina el preu de tota la que es  posa a disposició del consumidor a través de la xarxa.  El govern espanyol ha intentat compensar l`increment del preu, reduint els impostos que  graven la producció, però com podeu suposar això no ha estat suficient. També ha intentat reduir els beneficis extraordinaris que obtenen els que produeixen energies barates, com la hidroelèctrica o les renovables, (els anomenats windfall profits), més aviat amb poc èxit, doncs al final es probable que es facin excepcions en el cas de que els beneficiaris estiguin disposats a fer contractes a preus “raonables” i a llarg termini amb els grans consumidors industrials. Falta saber que significa “preus raonables“.

Una altra mesura que ha pres el govern espanyol, aquesta en la bona direcció, és intentar convèncer als socis comunitaris de la necessitat de fer compres conjuntes de gas. Però malauradament, com tots sabem, a la Unió Europea posar a la gent d`acord en alguna cosa no es una tasca senzilla i requereix inevitablement molt de temps.

Que passarà el propers mesos ? Segons el Sr. Sánchez la factura de electricitat que en el total de l`any pagaran els consumidors serà pràcticament igual a la del 2008. Sembla difícil. Com algú ha dit, en pla de broma, per a que això es compleixi faria falta que els propers mesos, en lloc de pagar per la electricitat, cobréssim. En qualsevol cas, el més probable  sembla ser que els preus segueixin  alts durant un temps i que es moderin, a mesura que baixi al preu del gas a Europa com a resultat de la regularització dels subministraments  per part de Rússia i sobretot de la reducció del consum passat l`hivern.  

Josep Molins Codina