dijous, 31 de març del 2022

Teodor Currentzis



Aquesta setmana ha actuat a Barcelona el jove director d'orquestra Teodor Currentzis i amb aquest motiu el presentem avui al Blog.

Currentzis és indubtablement un director diferent, si voleu histriònic, narcisista, potser sí, però un músic d’una peça, un artista profund totalment compromès amb tot el que interpreta i molt especialment amb la seva orquestra - MusicAeterna -. Aquesta formació jove, una agrupació d’excel·lents  músics, entusiastes, totalment implicats amb el seu líder.

Nascut el 1972 a Grècia es trasllada a St. Petersburg on estudia direcció amb Lliá Musin, mestre de mestres russos, com Gérgiev, entre altres. El 2004 crea la seva orquestra a Novosibirsk, Siberia, i es nacionalitza rus. Posteriorment s’instal·la a Perm on amplia la formació amb un cor.

Actualment les orquestres han de fer mans i mànigues per sobreviure a la crisi, cal diversificar el tipus de repertori per poder atraure públic nou perquè tenim amb mitjana d’edat molt madura. Músics com Currentzis aporten aquest impuls que un determinat “consumidor cultural” busca. Això no és en detriment de la qualitat, ans al contrari, MusicAeterna interpreta tant obres del barroc amb instruments històrics com simfonies de G. Mahler amb el mateix rigor. Actualment, Currentzis dirigeix les més importants orquestres tant com a convidat com de gira amb MusicAeterna.

Quan escolteu la seva versió de la cinquena simfonia de Beethoven us semblarà que descobriu de nou aquesta obra absolutament genial. També són molt interessants les gravacions del Requiem de Mozart, Requiem de Verdi, La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky, Dido i Eneas de Purcell, etc