dimecres, 2 d’octubre del 2024

Cultura i gastronomia popular

El cap de setmana de la Mercè, vaig aprofitar que a la feina vàrem fer “pont” per anar a visitar una ciutat que fa temps que tenia interès en conèixer: Altea, a la Marina Baixa. La idea era fer un tomb per la població que fou refugi d’artistes i intel·lectuals i per la part de la serra de Bèrnia. Però va resultar que justament aquests dies s’hi celebrava la festa de moros i cristians en honor de Sant Blai, així que vaig passar una bona part del temps veient passar les centenars de filades de les més de 50 penyes que té la ciutat, la presa del castell per part de moros (dissabte) i de cristians (dilluns), el castell de focs, la mascletà i sobretot les “entradetes” de totes aquestes colles amb les seves respectives bandes de música, contractades als pobles dels voltants, durant 4 dies, matí, tarda i, sobretot, nit.

Tota aquesta introducció per dir-vos que els restaurants, com ca Jaume, de cuina tradicional de la zona, estaven tancats per vacances, però com diu la dita, no hi ha mal que per bé no vingui, i així vaig descobrir dues tabernes que us vull recomanar: la del “Xef Pirata” i sobretot, la “Taberna del Xef”.

Estan molt a prop l’una de l’altra, en el nucli antic i en espais molt petits: la primera disposa d’un pis a la part de dalt i la segona d’una terrassa ombrívola, que els permeten tenir algunes taules més. La primera disposa d’uns menús degustació, la segona té unes racions més generoses, i fa menús en diades especials, ambdues tenen una cura excel·lent dels seus plats, i ofereixen una bona cocteleria. Si visiteu la zona, no us les podeu perdre!

Xef Pirata: Carrer de l’Àngel, 22, Altea,
tel. 966885855, https://xefpirata.es

Taberna del Xef: Carrer Portal vell, 27, Altea,
tel. 965065323, @tabernadelxef, https://m.facebook.com