dijous, 1 de setembre del 2011

"ES DIU A MADRID"


Quan l’any 1921 el director del diari barceloní “La Publicidad” va enviar Josep Pla de corresponsal a Madrid, l’única indicació que li va donar va ser: “Escrigui clar”. No sé si els articles que va escriure durant aquells cinc mesos són consultables, però sí que ho és el seu dietari de l’època. El trobareu al tercer volum de les seves obres completes, que porta per títol “Primera volada”. Impressiona llegir-lo avui, tants anys després. No hi ha cap dubte que Pla escrivia “clar”. I català! Són sorprenents les semblances de la seva primera impressió de la capital i de la de molts que hi continuem arribant des de Barcelona. Les seves notes sobre els cels madrilenys, sobre els hàbits horaris i els costums gastronòmics, sobre el paper dels catalans a la capital i sobre les “odioses” comparacions amb la ciutat comtal són divertides i molt agudes.

Aquesta col·laboració periòdica a “Prova i error” que avui engega també voldria ser una mena de dietari des de Madrid. En algunes ocasions les paraules de Pla serviran d’excusa i de punt de referència. En d’altres senzillament em valdré de la meva pròpia capacitat d’observació. Començo citant una de les pàgines del seu dietari:
“Costa tan de comprendre que la vida és enormement complicada! Venint de Catalunya, sobretot, passa que hom es nodreix, pel que fa referència a Espanya, d’una literatura potser massa aproximada, mancada de tota finor incisiva, extremament pueril. Produeix un efecte estrany veure que l’espanyol, àdhuc el madrileny, és també un ésser difícil de comprendre, difícil de sotmetre a les nostres idees tradicionals i al nostre instrumental imprecís i barroer”.

Si substituïu “literatura” per “mitjans de comunicació”, veureu que les seves paraules valdrien per avui dia i que el nostre “instrumental” potser és més sofisticat tecnològicament però em temo que continua sent imprecís i barroer.
                                                                                                                                                                        Clara

4 comentaris:

Jordi ha dit...

Com a seguidor habitual del blog, vull donar-te la benvinguda i dir-te que tinc força il·lusió en le teves aportacions. La perspectiva "des de Madrid" em sembla força interessant.

La referència a en Pla m'ha semblat força enriquidora.

Ànim i moltes gràceies.

Clara ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari i pels ànims, Jordi!

Marga ha dit...

Benvinguda¡¡¡Seguirem amb interes les teves aportacions. Gràcies

Hermínia Pujol ha dit...

A mi també m'interessa de seguir l'actualitat des d'un altre punt de vista, sóc incapaç d'entendre el perquè de la caça i captura del què és català a la capital i en altres contrades de l'estat.
Hermínia