diumenge, 25 de setembre del 2011

L'òpera dels dilluns


Avui veurem i escoltarem un veritable fenomen musical. Es tracta de l’extraordinària mezzosoprano Cecilia Bartoli que canta l’ària de Costanza, “Agitata da due venti”, de l’òpera Griselda d’ Antonio Vivaldi. Inspirada en el Decamerón el llibret va ser escrit pel dramaturg italià Carlo Goldoni, màxim exponent de la Commedia del Arte, i es va estrenar a Venècia el 1735.
Com a bona ària barroca la peça es presta a tota mena d’artificis i habilitats vocals. Però no m’hauré d’esforçar per convèncer-vos de la brutal interpretació de la Bartoli que va fer exclamar al mateix Roger Alier “Aquesta dona és una bèstia” (artísticament parlant s’enten). Habilitat, sensibilitat, vitalitat, expressivitat són alguns dels qualificatius que aplicaria a la seva actuació.

Aquesta es produeix, a més, en un recinte extraordinari, el Teatre Olímpic de Vicenza, dissenyat el 1580 per  l’arquitecte renaixentista italià Andrea Palladio, que s’ha conservat extraordinàriament be fins avui i que varem visitar fa uns mesos amb motiu del viatge a Venècia. La veritat és que tot passejant per aquest edifici ens semblava estar escoltant els sons d'aquesta veu meravellosa.

El concert va ser enregistrat sencer el 1998 en disc i DVD i se’l coneix com “El concert de Vicenza”. Busqueu-lo perquè és sensacional. I ara, a gaudir de la Bartoli i de Vivaldi.