divendres, 21 de setembre del 2012

"Riña de gatos" d'Eduardo Mendoza



Aquest estiu m’ha caigut a les mans aquest llibre de l’Eduardo Mendoza, que va guanyar el Premi Planeta l’any 2010. Malgrat això m’ha fet passar molt bones estones i per això el vull recomanar.
La novel·la, centrada en els mesos previs a l’aixecament del 18 de juliol del 36, explica la història d’un anglès, expert en art, que arriba a Madrid amb l’encàrrec de fer la valoració d’unes pintures propietat d’un important aristòcrata, que les vol vendre a l’estranger per finançar un dels grups colpistes.

En la seva tasca es veu embolicat en una sèrie inimaginable de peripècies  en les quals coneix alguns dels principals protagonistes de l’època, alts funcionaris, líders dels partits polítics, ministres i fins i tot en Manuel Azaña, el President del Govern. Es tracta d’una trama molt enginyosa, amb situacions a  voltes inversemblants, però que aconsegueix mantenir en tot moment l’interès del lector.
Les descripcions dels ambients i els personatges del Madrid d’aquells anys em semblen molt reeixides i d’altra banda la prosa de Mendoza, excel·lent com sempre, s’ajusta perfectament al caràcter dels personatges i de l’època.

En resum una novel·la d’època i acció que es llegeix fàcilment i us farà passar bones estones