dimecres, 26 de desembre del 2012

VICTUS, d'Albert Sanchez-Pinyol


Darrerament s’ha parlat molt de VICTUS, la darrera novel·la d’Albert Sanchez Pinyol a qui els lectors coneixen sobretot pel gran èxit la seva novel·la “La pell freda”. I és que, sens dubte, ha aparegut en un moment àlgid de les relacions Catalunya Espanya.
Però s’ha de dir abans de tot que el llibre no és en absolut oportunista i que es va començar a escriure fa més de cinc anys, molt abans doncs fins i tot de la sentència de l’Estatut que va iniciar el camí en el que ens trobem.
D’altra banda s’ha de precisar que si bé el seu darrer capítol esta centrat en el setge a la ciutat de Barcelona, que va durar més d’un any abans de concloure el 11 de Setembre del 1714, la novel·la compren el període de quinze anys de la Gerra de Successió i transcorre en escenaris molt diversos, França, Madrid, Castella, València, etc.

La trama es centra en la vida aventurera d’un jove barceloní que estudia enginyeria militar amb el gran especialista francès, el marquès de Vauban, i després serveix en els exèrcits borbònic i de l’aliança per acabar  defensant la ciutat en el setge de Barcelona.
Molt ben documentat el text aconsegueix atraure de immediat l’atenció del lector i malgrat la seva extensió ( 600 pàgines) es llegeix amb molta facilitat i d’una tirada. Sobre un rerefons de temàtica militar l’autor desenvolupa una anàlisi històrico-política senes menystenir els aspectes novel·lescs i els perfils dels personatges i les seves experiències vitals. És aquesta encertada combinació el que fa de VICTUS un llibre mot atractiu. D’altra banda, l’edició i sobretot les il·lustracions de l’època el fan molt recomanable per regals de Reis... 

1 comentari:

Marta ha dit...

A mí me'l va portar el Pare Noël!
Bon Any Josep M.!