divendres, 28 de febrer del 2014

El mur de Keith Haring

L’any 1989 el novaiorquès Keith Haring va pintar al Raval el mural ‘Todos juntos podemos parar el sida’. Va ser un dels primers grafitis beneïts per l’ajuntament i un cas poc comú, en aquell temps, d'expressió artística que parlava obertament del tema de la sida. Haring era portador del virus del VIH, i amb el seu atreviment va contribuir a treure –una mica- aquella qüestió de l’ostracisme. Malauradament, el famós artista urbà va morir un any després a conseqüència de la malaltia.


 Haring va pintar aquella obra en un mur avui enderrocat a la Plaça Salvador Seguí del Raval. Sortosament, l’ajuntament en va fer un calc a mida real l’any 1992, abans de tirar-lo a terra. Ara, coincidint amb els 25 anys de la visita del grafiter a Barcelona, el Districte de Ciutat Vella i el Macba han decidit instal·lar-ne una reproducció al gran mur que separa el carrer Ferlandina i la Plaça de Joan Coromines, també al Raval.

Si passeu per allà reconeixereu el traç de Haring, que ha esdevingut icònic i segur que heu vist estampat en samarretes i utilitzat en campanyes publicitàries. Veureu, també, la intencionalitat del seu mural, que ens convida a no mirar cap a una altra banda, en tots els sentits.   

1 comentari:

carme ha dit...

Emocionant, quan som capaços de recuperar les coses bones del passat! contràriament a la misèria que suposa enderrocar coses bones del passat que encara tenim: "La Carboneria", d'Urgell/Floridablanca.
Gràcies, Pau pel text i també per la foto!!