dijous, 27 de març del 2014

“Peste & Còlera” de Patrick Delville

                 
L'escriptor francès Patrick Deville deu estar sorprés d'haver guanyat uns quants premis literaris amb "Peste & Cólera" (Anagrama), una biografia documentada de la vida de metge suís Alexandre Yersin (1863-1943). De fet, sembla que li hauria agradat més a Deville que els guardons els hagués recollit en vida Yersin, un pasteurià  que comptà entre els seus mèrits ni més ni menys que el descobriment del bacil de la peste.
 Però la seva vida  va anar molt més enllà de la investigació científica: va ser un viatger, un aventurer i un emprenedor amb una mentalitat enciclopèdica, l'últim reneixentista. Enlloc de conformar-se amb una esplèndida carrera científica dins del   selecte grup de deixebles del doctor Pasteur, Yersin va viatjar per mig món i no va deixar camp del coneixement sense explorar des de la mecànica, l'òptica o l'electrònica fins l'estudi dels clàssics grecs i llatins passant per la botànica, l'agricultra i la ramaderia. Personatge apolític i célibe, les passions dels dos segles que va conéixer no el van atrapar i sols es va lliurar a l'aventura purament intel·lectual.
 Com empresari, Yersin la va encertar en camps també diversos i va aconseguir fortunes que va destinar a les seves investigacions: fent vacunes o quinina, plantant hectàrees per produir cautxú, conreuant flors i aliments... Amb estil sobri, Deville explota els arxius i les biografies prèvies del seu protagonista i s'estranya del poc reconeixement que ha tingut a França i tota Europa, compensat parcialment pel que sí manté a Vietnam, on Yersin es va establir més de mitja vida i on finalment va morir.

Ricard Fernandez



1 comentari:

carme ha dit...

interessant recomanació! ben mirat som ben incults/incultes...Gràcies!!