dijous, 12 de juny del 2014

“EL DIA DE MAÑANA”. Ignacio Martinez de Pisón


Fa unes setmanes, un fidel lector va publicar un Post amb la crítica del darrer llibre de Ignacio Martinez de Pisón, “La buena reputación”. Avui soc jo qui en recomano un altre del mateix autor que he llegit fa poc. Es tracta de “El dia de mañana” que es va publicar el 2012, després d’haver obtingut nombrosos premis, entre d’altres el Premio nacional de la Crítica i el Premi Ciutat de Barcelona.
El llibre gira en torn a la vida d’un emigrant que arriba a Barcelona a començaments dels anys seixanta i segueix una tortuosa  trajectòria vital fins al moment de la seva mort violenta. Justo Gil, es converteix en un confident de la policia franquista i la seva vida ens és relatada per una dotzena  de personatges que varen conviure i compartir experiències amb ell en algun moment de la seva història.
Martinez de Pisón té una prosa extraordinàriament fàcil i rica alhora. L’estil i el lèxic s’ajusta perfectament bé al que es pot esperar del perfil i la personalitat dels diferents personatges, la qual cosa els fa més propers i creïbles. La seva descripció dels ambients d’aquells anys és també molt encertada i ens permet penetrar en la societat d’aquells anys.
Tot plegat fa de “El dia  de mañana” un llibre molt interessant que t’atrapa de la primera pàgina i que he llegit d’una tirada.