dimecres, 1 d’octubre del 2014

De cap a cap del Principat

Començo els meus comentaris de la nova temporada amb una ressenya doble, com ja he fet en altres ocasions. En aquest cas es tracta d’un restaurant del nord de Catalunya, a Capmany i un altre del sud, a Falset. Ambdós tenen una característica en comú: un xef, que excel·leix pel seu talent però també perquè “s’ha fet amb l’ofici”. He d’afegir que tots dos han nascut entre vinyes un al Penedès, encara que actualment es passegi entremig de les de l’Empordà, i l’altre al Priorat, on continua.
Comencem per “LA LLAR DEL PAGÈS” a Capmany. El xef és en Toni Sabas, que després de treballar en un altre sector, es matricula a l’Escola d’Hosteleria de Barcelona alhora que porta la cuina del restaurant La llar del pagès al barri de Sants de Barcelona, un restaurant de cuina típica catalana amb una carta on la carn a la brasa, els cargols i l’all i oli en són el centre. Però és un home inquiet, enamorat cada cop més de la cuina, que en conèixer a en Jean Louis Neichel, fa un pas endavant. Després d’una estada al restaurant d’aquest mestre de mestres, com ell l’anomena, obre el seu propi local, molt lluny de Sants, però en conserva el nom per no perdre els orígens.
Dels seus inicis, jo diria que només en queda, això, el nom de l’establiment, perquè ara a la seva carta hi té com a elements centrals el foie, la tòfona, els ceps, la ploma ibèrica... que són tractats com només els millors saben fer-ho. La seva és una oferta molt acurada, acotada en el nombre de plats que ofereix i també en el nombre de taules que pot atendre, això fa que la proximitat amb el client sigui màxima i l’elaboració del producte d’un alt nivell.

“La llar del pagès”
c/ Alt,11 Capmany ( GIRONA)
Tel: 972549170

Acabem amb  “EL CELLER DE L’ÀSPIC” a Falset. El xef és en Toni Bru, que després de treballar en el negoci familiar de forners a Cabacés continua amb el món dels vins, i finalment obre el seu propi restaurant, primer a Amposta: “L’Àspic” i més endavant, en aprofundir en el tema del vi, torna al Priorat natal on el ressorgiment de la viticultura està en el seu moment d’esplendor.
És president dels sommeliers de Tarragona, membre d’un bon nombre d’entitats gastronòmiques i sobretot un bon cuiner, conegut i reconegut al sud de Tarragona, amb un gust especial pel maridatge dels plats i la seva elaboració, on el detall fa la diferència. En el seu cas, la carta és més variada, però concentra el seu saber fer i la seva acurada selecció en uns menús degustació de diferents preus segons el nombre de plats, que concentren el bo i millor de la casa.


“El celler de l’Àspic”
c/ Miquel Barceló, 31
Falset ( TARRAGONA)
Tel:977831246