dimecres, 15 d’octubre del 2014

El cant de les arrels

La meua primera col·laboració al blog no podia haver tingut un millor motiu: descobrir Pep Gimeno Botifarra als que no el coneguen, i recomanar-lo amb entusiasme als que només n'hagen sentit a parlar. Si esteu en qualsevol de les dues situacions, aquests dies tingueu una bona oportunitat per saber més d'aquest músic. Als cinemes Girona es projecta el documental 'Pep Gimeno Botifarra. El cant de les arrels'.  

I qui és el Botifarra? Pep Gimeno, que va heretar el sobrenom del seu pare, avi i besavi, és un cantant de música tradicional valenciana. I alguna cosa més. Durant anys s'ha dedicat a recuperar cançons que s'havien tocat i cantat als pobles de La Costera -ell és de Xàtiva, la seua capital- i la veïna Vall d'Albaida. Es va acostar a aquest món de la mà del grup Sarau, amb el que va recórrer aquestes comarques a la recerca del que ja només recordaven els güelos, com ell diu, (els avis). Enregistrava les cançons en cintes de cassette per escoltar-les i aprendre-les després a casa. Desaparegut Sarau, Botifarra va continuar vinculat a la música tradicional, cantant a festes, dansaes i nits d'albaes dels pobles de la zona.

I un bon dia, el 2006, va gravar un disc. A partir d'ací, la seua figura va traspassar les fronteres de La Costera i es va estendre pel País Valencià. Col·laboracions amb grups com Obrint Pas, concerts a fora, premis... Res pareix que torne a ser igual després d'això, excepte la seua vida diària: alçar-se a les set del matí, treballar de ferrer, dedicar les vesprades a arreglar els animals i l'hort. I cantar allà on li demanen. 


El documental, dirigit per Albert Montón, explica aquesta història. Visita amb ell els güelos i güeles -o els seus fills, perquè alguns ja han mort- que li van ensenyar les cançons que ell ha modernitzat i convertit en hits. Qui els havia de dir a ells que els seus nets tornarien a conèixer les lletres i que les cantarien en un concert? Doncs això és el què ha aconseguit Botifarra.

De les moltes declaracions que apareixen al documental, em quede amb la d'un altre músic, Miquel Gil, que diu que Pep Gimeno ha dignificat la música tradicional valenciana i que, quan l'escoltes, sents orgull de ser valencià. I això, en uns anys en què València s'identificava a l'imagnari col·lectiu amb boom immobiliari i casos de corrupció, té mèrit.

Encara tingueu l'oportunitat de vore 'Pep Gimeno Botifarra. El cant de les arrels' els dimecres 15 i 22 d'octubre. Si no, seguiu la pista al documental i a Botifarra.

Paula Mateu
@pmateub

6 comentaris:

Pau ha dit...

El documental és entranyable, senzill i fet amb gust. I el Botifarra, un personatge increïble!

Aneu-hi!

Clara ha dit...

Hi anirem!!!
Gran estrena, Paula :)

carme ha dit...

Hi anirem segur!! visca la millor terreta del món!!

Josep M.Cortina ha dit...

L'editor es felicita d'aquest nova col·laboració, que rejoveneix i amplia alhora els horitzons del Blog.

Unknown ha dit...

No estan malament les crítiques per ser la primera vegada... Gràcies! Ha estat un plaer.

Rosa ha dit...

Gràcies Paula per descobrir-nos unes de les arrels de la teva terra. A vore si dimecres m'hi arrivo!