divendres, 24 d’octubre del 2014

GÈNESI de Sebastiao Salgado


Ahir vaig tenir el privilegi d’assistir a la roda de premsa de presentació de l’exposició fotogràfica “GÈNESI” del gran fotògraf brasiler Sebastiao Salgado, que, a més, després de la seva xerrada ens va regalar una visita guiada per ell mateix per les diferents sales de Caixaforum.  
Realment va ser una sessió d’aquelles que un fotògraf no pot oblidar fàcilment. Salgado és, tots ho sabem, un dels més grans fotògrafs dels darrers quaranta anys i els seus treballs “TREBALLADORS” o “MIGRACIONS” han donat la volta a món i han meravellat milions d’espectadors.  Però pel que vaig poder comprovar ahir és també un home senzill, excel·lent comunicador i amb una formació humanística i unes conviccions molt profundes. Cal dir que la seva formació bàsica fou la d’economista i que només va començar a fotografiar el 1979 en arribar a París, quan encara treballava com a tècnic d’una organització internacional del cafè. Sort que va canviar el despatx per la càmera però cal reconèixer que en totes les seves explicacions dels seus projectes es fan evidents uns molt sòlids coneixements socials que han contribuït molt al seu treball com a fotodocumentalista, com li agrada de catalogar-se.
En poc més d’una hora Salgado va sintetitzar els principals trets de les diferents etapes de la seva trajectòria i les va situar en el context dels grans canvis que el món ha experimentat en els darrers anys i que ell ha tingut la gran sort de poder documentar.
Escriuré un comentari més ampli per publicar al NÚVOL sobre l’exposició pròpiament dita, que evidentment cap aficionat a la fotografia es pot perdre,  però mentrestant no he pogut resistir la temptació de fer-ne aquest avançament pels lectors del Blog. I d’acompanyar-lo amb algunes de les fotografies que vaig tenir l’oportunitat de fer al mestre mentre ens explicava les seves experiències als llarg dels vuit anys que ha durat aquest llarguíssim projecte documental.