divendres, 17 d’octubre del 2014

L'encarregat

En aquest bloc ja hem parlat en una altra ocasió del dramaturg britànic Harold Pinter. Va ser en ocasió de l'estrena a Barcelona de la seva obra "El montaplatos", a càrrec de la companyia madrilenya Animalario. Ara es presenta a l'Espa Lliure un altre text de l'autor, "L'encarregat", fins el 26 d'octubre. L'obra ja es va estrenar l'any passat amb tant èxit que ara l'han tornada a programar; a més, acaba d'obtenir dues nominacions als Premis Butaca 2014: per millor espectacle de petit format i per millor actor de repartiment (Albert Pérez).

Harold Pinter solia plantejar situacions dramàtiques potents a partir de la confluència de pocs personatges, molt sovint una parella o un trio, amb textos més aviat despullats, sense massa elements de context. Aquí presenta la relació triangular entre tres personatges singulars: un indigent i dos germans ben diferents que l'acullen a casa seva i que fins i tot li ofereixen una cosa semblant a una feina. Si a "El montaplatos" es creava un clima de tensió i d’intriga fantàstic entre dos assassins, en aquest cas l'atmosfera que resulta de l'encreuament dels tres paios és més aviat desconcertant i absurda. El director Xicu Masó destaca el sentit de l'humor que té la peça i el reforça en el seu muntatge. Hi ha moments, diàlegs, realment delirants en la seva absurditat. Jo diria que val molt la pena sobretot per la interpretació de l'Albert Pérez, que veieu a la fotografia, i que fa realment una construcció impressionant del personatge de l'indigent-encarregat. Molt recomanable.


2 comentaris:

Hermínia Pujol ha dit...

La vaig veure la temporada passada i em va agradar molt.

Carme ha dit...

Genial l'Albert Pérez, sembla que hagin arreplegat del carrer un indigent autèntic! Però també remarco molt la interpretació, gens fàcil per cert, de Carles Martínez,