dissabte, 4 d’octubre del 2014

Les inversions de l'Estat a a Catalunya: Més clar l'aigua.


Sovint ens embranquem en discussions molt complexes sobre les balances fiscals i els seus diferents mètodes de càlcul. Però fixeu-vos bé, sense menystenir la gran importància de les balances i els dèficits fiscals, que posen de manifest la correcció del finançament públic, hi ha maneres molt més senzilles de veure-ho. Una d’elles és la distribució de la inversió pública en els pressupostos de l’Estat. El darrer, corresponent al del 2015, que s’acaba de presentar aquests dies és d’una claredat meridiana.
Catalunya té el 16% de la població i genera el 18,4 % del Producte Interior Brut. Seria doncs raonable esperar que les inversions de l’Estat a Catalunya s’aproximessin, pels principis d’equitat i eficiència, a uns percentatges d’aquest ordre. Doncs trobareu en el quadre següent les xifres que l’estat ha pressupostat els darrers anys:


Així, el 2015 l’Estat diu que invertirà a Catalunya 1072 milions d’euros,un 9,5 % del Total, percentatge molt allunyat dels que hem comentat. I en una tendència que confirma la caiguda de la inversió a Catalunya des que governa el PP. En d’altres termes el 2015 Catalunya obtindrà una inversió de 145 euros per habitant respecte d’una mitja de  242 euros per habitant al conjunt d’Espanya. Crec que la intencionalitat política d’aquests pressupostos és claríssima i només pretén demostrar una actitud de càstig
I això, suposant que aquestes previsions es compleixin. Val la pena recordar que també en el grau de compliment final de les xifres pressupostades quedem sempre endarrere. En el període 2001-2011 el grau de compliment s’ha situat de mitjana a tota Espanya en un 86,5% mentre que aquest percentatge ha estat per Catalunya de només el 77,4%. Potser és que aquí som més lents o la realitat és més aviat, que sense cap mal intenció, això si, no es liciten les obres a temps.
Això sí, com va dir la Ministre de Foment, el 2015 l’AVE arribarà a Zamora, Ourense, Burgos, Palencia, Leon, Murcia i Cadiz.

Les xifres parlen per sí soles.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

A més, cal tenir en compte que la inversió és generadora d'economia, de llocs de treball, de riquesa i també d'impostos.
És una manera directa d'anar empobrint i endarrerir la recuperació econòmica a Catalunya.

Josep M.Cortina ha dit...

Efectivament, aquesta és una altra consideació molt interessant.

carles ha dit...

estem en sintonia, amic Josep Maria. Les estratègies de l'estat tot poderòs sempre van més enllà del que semblen. Per aquest motiu és tant dificil lluitar contra aquest aparell nefast.

AMADEUS ha dit...

Més clar, AIGUA!