divendres, 10 d’octubre del 2014

Paco Candel


Fa cinquanta anys es publicava la primera edició d’‘Els altres catalans’, el llibre més recordat de l’escriptor, periodista i activista Paco Candel. L’efemèride ha servit perquè el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Paco Candel organitzin una exposició que, més enllà d’aquesta obra, repassa la seva trajectòria vital i el llegat humà i literari de l’autor.
‘Candel. Els altres catalans’ ha estat comissariada pel periodista i biògraf de l’autor Genís Sinca, que reivindica la vessant literària i intel·lectual del personatge, i destaca el seu atreviment per tractar de forma planera temes incòmodes en època franquista, entre altres, la immigració o la lluita obrera.

A l’exposició veiem Candel fotografiat als carrers de les Cases Barates de Can Tunis on va viure molts anys, participant en mítings polítics (el 1977 va ser escollit senador a les Corts espanyoles per l’Entesa dels Catalans), escrivint al seu despatx, i també en estampes més familiars. Diversos textos ens recorden les múltiples facetes del personatge, com a escriptor, periodista, activista i també dibuixant.

Tot i que és una exposició de petit format, el conjunt permet fer-se una idea del personatge i la seva rellevància. No només per haver sabut donar veu a realitats marginades de l’imaginari català (la immigració espanyola, la pobresa extrema, etc.) sinó pel seu intent d’apropar mons distants per, com ell deia, fer que els catalans fossin “un sol poble”.
Podeu veure l’exposició al Museu d’Història de Catalunya fins el proper 11 de gener de 2015.

1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

Un personatge com ara ens en caldrien molts.