dimarts, 21 d’octubre del 2014

Trampes al solitari


Els mètodes pel càlcul de les estadístiques nacionals i les grans magnituds macroeconòmiques sempre m’han semblat molt complexes. Fan sevir sovint indicadors, com ara els kws consumits o les Tones de ciment produïdes,  el nombre de vehicles venuts, etc, etc a partir dels quals estimen les macromagnituds que després ens concentren en unes poques xifres màgiques: El PIB, la Formació de Capital, la Renda Nacional,etc. Ens les creiem perquè no tenim més remei.
Però vet aquí que ara ens arriba la notícia que l’Eurostat, la Oficina europea que dicta les normes i els procediments que han de regir aquest càlculs cabalístics, ha decidit que s’incloguin en les bases dels càlculs una sèrie d’activitats que fins ara no ho estaven. Fixeu-vos, amb el 2010 com a any base,  és a dir amb caràcter retroactiu, a més, s’incorporaran al càlcul del PIB les següents activitats:
. Les relacionades amb la prostitució
. Les relacionades amb la droga i el seu tràfic
. La compra d’armes es considerarà inversió
. Les despeses en Investigació i Desenvolupament es consideraran inversió
Amb aquest procediment tant enginyós s’ha aconseguit d’una tacada fer que el PIB de l’Eurozona augmenti el 3,7 %. L’activitat econòmica real i l’ocupació segueixen sent les mateixes però gràcies a la màgia dels estadístics el nostre PIB és més gran. I és clar, com a conseqüència la el quocient entre Deute Públic i PIB, l’indicador amb que mesura l’endeutament dels països, s’ha reduït automàticament. Vols millorar en rati?; doncs augmenta el denominador. Així de senzill. I de passada es pot evitar reconèixer disminucions dels creixements del PIB que indiquen la caiguda en recessió de determinats països.
Ens queixem sovint de les nefastes conseqüències de la enginyeria financera i ara acabem redescobrim a nivell europeu els grans avantatges de la més antiga enginyeria contable. D’això se’n diu “Fer-se trampes al solitari”!

I si per això s’ha de reconèixer la legalitat, si més no estadística, de la droga, la prostitució i el tràfic d’armes, doncs endavant. Un exemple més de la immoralitat que domina Europa i els seus dirigents.