dimecres, 31 de desembre del 2014

Rhum i la memòria de Monti

El Maig del 2103 va morir, molt jove encara, en Joan Montanyès, Monti, un dels nostres grans pallassos. Plè de sentit de l’humor, de sensibilitat i de gust estètic, feia del circ un espectacle per petits i grans. Fill de Josep Montanyès, un dels fundadors i directors del teatre Lliure després de Lluis Pascual i  Fabià Puigserver, Monti tenia una vocació decidida pel món del circ, on era un pallasso de forta personalitat i molt admirat.
 Aquest Nadal, un grup dels seus amics ha decidit presentar al teatre Lliure un espectacle basat en el darrer projecte de Monti, que malauradament  no va poder estrenar. Es tractava d’un espectacle sobre un altre pallasso mític, Rhum, un dels Augustos clàssics.
L’equip de pallassos que ens fa passar una estona deliciosa està composat per Joan Arqué (el Senyor Arquetti), Roger Julià (en Juliani), Guillem Albà (en Wilha) i Jordi Martinez( el senyor Martines), oncle d’en Monti.
Els números que presenten i les seves interpretacions són magnífiques i fan honor al mestre, encara que en alguns moments enyorem alguns dels inimitables  expressions d’en Monti. Trobareu una completa crítica de l’espectacle a la crònica “Tributo de risa para un payaso muerto que Jacinto Antón va escriure fa uns dies a El Pais. L’espectacle es pot veure al Lliure fins el 4 de Gener. No us el perdeu!
Mentrestant avui, com a petit homenatge a aquest gran artista, el recordarem amb un reportatge fotogràfic que vaig fer l’any 2004  del seu magnífic espectacle, Circus Grottescus, que va presentar en una carpa instal·lada al recinte del Forum de les Cultures.