dimecres, 7 de gener del 2015

Dos restaurants de restaurants.


A mitjans de 2013 va obrir al Born, El mercat de la Princesa. Es tracta d’un seguit de propostes molt diverses: un bar de tapes, un de platillos, un de japonès, un altre d’especialitats italianes, un d’asiàtiques, més enllà un especialitzat en ostres, un altre en patates, un en cocció a la planxa, un de productes ibèrics i formatges, encara un altre que serveix ous en les seves diverses presentacions, tampoc hi falten els plats de postres amb productes dolços i salats, ni per descomptat les begudes (bons vins, cerveses artesanes, combinats de destil·lats i cafès).
Tot plegat situat en un únic espai, un palauet del segle XIV amb una gran lluerna central que il·lumina les taules compartides del pati interior i tots els voltants. La qualitat és molt acceptable i els preus també. Potser tot plegat resulta una mica turístic, però és ideal per fer un mos lleuger i picar de diferents plats. La preparació sol ser de cuina a la vista i sense interrupció durant tot el dia, pel què és especialment recomanat per als passavolants amb gustos gastronòmics.

En canvi, per aquells que us vulgueu entaular amb una major privacitat i pausa, fa un parell de mesos que va obrir la seves portes El nacional. Un altre restaurant de restaurants ubicat en un lloc tant o més emblemàtic i tant o més cèntric que l’anterior, es tracta d’una petita joia de l’arquitectura industrial del segle XIX situada a l’interior d’una illa de cases de l’Eixample molt a prop de la Plaça de Catalunya.
Aquí l’espai és molt més gran i els diferents restaurants tenen taules pròpies, només un treballa en format d’autoservei i tres o quatre tenen barra (el de les llaunes Espinaler i la cervesa Damm, el dels vins a copes i el pernil ben tallat, el de les ostres i una part de la cocteleria). La resta són espais més grans distribuïts segons especialitats: carns selectes cuites a la brasa o al forn de llenya, peix fresc que podeu triar del seu aquari i per acabar tapes i platillos típics de totes les zones de la geografia peninsular..., en aquest darrer cas per donar-hi un aire més festiu, els plats calents són servits en subhasta, tal i com ho fan al celebrat Tintero de Màlaga.
Al Nacional els preus són més elevats, però a primer cop d’ull tot plegat és també més elegant, més sofisticat i de més qualitat, sense menystenir la del Mercat de la Princesa, i a més a més aquí hi trobeu restaurants de plat i no exclusivament de platillo com en el cas del Born. Podeu aprofitar aquests dies de gener, quan aneu a comprar “els reis” o de rebaixes, per passar per alguns d’aquests restaurants i no perdre temps buscant varietat, tot ho tindreu a tocar. Això sí, eviteu les hores punta, aquests dies de festa estaven a “vessar” i l’únic que es podia fer era anar-hi a donar un cop d’ull (anar al bany del Nacional, que val molt la pena pel seu disseny) i esperar una època més tranquil·la.

                                       El Mercat de la Princesa, Flassaders, 21 BCN (sense reserva)
    

                            El Nacional, Passeig de Gràcia, 24 bis BCN (sense reserva)