dimarts, 20 de gener del 2015

Justícia justa

Ahir vaig veure el Telenoticies una informació judicial, que encara que malauradament no sigui excepcional, resulta delirant. S’havia de celebrar un judici per un suposat delicte d’estafa en el que una dona i el seu company haurien participat en la contractació irregular de préstecs amb garantia hipotecària a catorze veïns de la zona Franca. Sembla que la intermediació es feia en condicions fraudulentes, que alguns dels perjudicats no haurien rebut la totalitat del préstec i que en no poder pagat haurien estat desnonats. Aquest és un procediment que s’arrossega pels jutjats només des de fa set anys...
Sense entrar en absolut en el fons de l’assumpte el que volem destacar és que el judici va durar deu minuts perquè la processada va manifestar que havia canviat d’advocat i que aquest no havia tingut temps d’estudiar l’assumpte i preparar la defensa. El judici es va suspendre i, llegiu-ho bé, va quedar ajornat fins el proper mes d’Octubre; sí, sí d’Octubre. És obvi que la raó no deu pas ser que el nou advocat necessiti aquest temps per preparar la defensa. Suposo que el que passa és que l’ajornament posa el judici a la cua, és a dir que, com es diu popularment, li fa perdre la tanda. 
Us imagineu els perjudicis que això suposa pels demandants? Us imagineu que quan un cirurgià ha de ser substituït per qualsevol raó el pacient hagués d’esperar deu mesos per ser operat? O que si un pilot d’avió no pot fer-se càrrec d’un vol tots els passatgers no poguessin fer el viatge fins setmanes després? O que si un mestre està de baixa els alumnes es quedessin sense classe fins que s’hagués convocat i cobert una nova plaça? Oi que sembla impossible? Doncs amb la justícia passa això, això i moltes altres coses que ara no comentarem. Personalment he viscut de prop un altre cas en el que la malaltia d’un advocat defensor va suposar un endarreriment del judici de més de sis mesos . 
Mentre els mitjans, els criteris organitzatius, i els procediments de l’administració de la justícia segueixin permetent aquesta mena de pràctiques dilatòries i trucs processals no es podrà parlar d’una justícia justa.