dimecres, 28 de gener del 2015

Retorn a Lisboa de Muñoz Molina


A finals del anys 80, Antonio Muñoz Molina va deixar de ser un anònim funcionari de l'Ajuntament de Granada gràcies a l'èxit de la seva segona novel.la,  'El invierno en Lisboa'. Ara torna a la capital portuguesa per explicar la història de l'assassí de Martin Luther King, que va passar uns dies a Lisboa en la seva fugida després de disparar un tret a la cara del líder  del moviment contra la segregació racial als Estats Units. A "Como la sombra que va" Muñoz Molina barreja aquest tema amb un altre autobiogràfic, el del seu propi viatge a Lisboa l'Any Nou del 1987 per documentar el llibre ja citat.
La peripècia del criminal, James Earl Ray, és explicada amb el rigor documental i l'exercici especulatiu propis de la prosa treballada amb la que l'autor disecciona els seus protagonistes. El record del tèrbol pescater de 'Plenilunio' sembla evident. S'agraeix per cert l'afegit històric i el to humà que prop del final dedica a la víctima de Ray.
Però intueixo que el que més quedarà a la memòria dels lectors habituals de Muñoz Molina serà tot el que es refereix a la vida real de l'autor abans de l'èxit comercial dels seus llibres, marcada pel provincianisme, l'afició a l'alcohol i una relació de parella insatisfactòria. Trobem un adolescent de 31 anys que busca la seva salvació en la ficció i les llargues nits als bars de Granada. L'aparició de la periodista Elvira Lindo va canviar la seva vida i aquesta novel.la és entre d'altres coses un acte tant d'expiació del passat com de celebració de l'amor, en ambdòs casos amb una impudícia tan sorprenent en l'autor com saludable pel lector.