Recollint el
guant llançat per en Lluís Boada en el seu post del 18 de febrer, i vist que
durant el mes de març encara hi sou a temps, avui el radar us localitzarà tres
restaurants on podeu menjar bons calçots o bé fer una bona calçotada que no és
ben bé el mateix però s’hi acosta.
Ja fa força
anys que el fet de menjar calçots i les trobades d’amics per fer una calçotada
van depassar el terme de la ciutat de Valls per estendre’s pel Tarragonès
primer i per tot Catalunya més tard, ara fins i tot en podeu trobar a la carta
d’un restaurant de Londres, el Brindisa.
En els
darrers deu o dotze anys la producció de calçots s’ha incrementat exponencialment,
fins hi tot sé d’un poble de Toledo, Consuegra, que s’ha especialitzat en la
producció d’aquesta ceba dolça que han après a calçar i que venen en grans
quantitats per les nostres contrades.
El cert és
que jo sempre he preferit anar a menjar calçots més que no pas fer tota una calçotada,
és a dir el menú complet (amb la carn de xai a la brasa, la botifarra negra i
blanca, les carxofes, les mongetes del ganxet i per acabar la taronja i la
crema catalana), però també val a dir que quan n’he fet una ha resultat una
experiència ben agradable, sobretot si no es va a parar a una d’aquelles masies
que fan calçotades com qui dóna de menjar als pollastres, d’una manera que
quasi sembla industrial, que també n’hi ha.
Bé el
restaurant on vaig des de fa anys, com un ritual anual amb una colla d’amics,
una parella dels quals ve expressament de Osca ciutat, es troba a Roda de Barà
i té per nom “Les Guatlles”. Es
tracta d’una antiga masia senzilla on criaven guatlles. Serveixen els calçots a
taula (hi ha restaurants que us els fan menjar al pati) sobre la tradicional
teula, i no cal que feu tot el menú, podeu acompanyar-los amb unes guatlles
flamejades, o uns cargols a la llauna... però el més important és que sempre
tenen un producte excel·lent i la salsa és realment bona.
Actualment ja és la tercera generació la què ha après a fer la tan exquisida
combinació.
Als altres
dos restaurants, sí que hi he anat a fer el menú sencer, el més famós i típic,
situat a Valls a la barriada de Masmolets, és Cal Ganxo i només per veure la masia (us recomano que feu un tomb
sencer pel pis de dalt i el de baix), ja val la pena. Cal que reserveu amb
molta antelació, tot i que és molt gran, s’omple de seguida, però malgrat tants
comensals, la qualitat i el servei són també molt bons.
Per fer la
terna, he triat un restaurant familiar de la Masó, Casa Guri, que també és un lloc molt agradable i amb producte de
qualitat.
LES GUATLLES, Roda de
Barà, cap a l’estació. Tel. 977809022
CAL GANXO, Masmolets/Valls. Tel.
977605960
CASA GURI, La Masó, C/ Sant
Sebastià, 20. Tel. 977637346
La revista Descobrir
Catalunya d’aquest febrer passat, núm.204, dedicava el seu reportatge
central als Calçots de l’Alt Camp; us el recomano també.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada