dissabte, 21 de febrer del 2015

Calçots i calçotades.

Recollint el guant llançat per en Lluís Boada en el seu post del 18 de febrer, i vist que durant el mes de març encara hi sou a temps, avui el radar us localitzarà tres restaurants on podeu menjar bons calçots o bé fer una bona calçotada que no és ben bé el mateix però s’hi acosta.
Ja fa força anys que el fet de menjar calçots i les trobades d’amics per fer una calçotada van depassar el terme de la ciutat de Valls per estendre’s pel Tarragonès primer i per tot Catalunya més tard, ara fins i tot en podeu trobar a la carta d’un restaurant de Londres, el Brindisa.
En els darrers deu o dotze anys la producció de calçots s’ha incrementat exponencialment, fins hi tot sé d’un poble de Toledo, Consuegra, que s’ha especialitzat en la producció d’aquesta ceba dolça que han après a calçar i que venen en grans quantitats per les nostres contrades.
El cert és que jo sempre he preferit anar a menjar calçots més que no pas fer tota una calçotada, és a dir el menú complet (amb la carn de xai a la brasa, la botifarra negra i blanca, les carxofes, les mongetes del ganxet i per acabar la taronja i la crema catalana), però també val a dir que quan n’he fet una ha resultat una experiència ben agradable, sobretot si no es va a parar a una d’aquelles masies que fan calçotades com qui dóna de menjar als pollastres, d’una manera que quasi sembla industrial, que també n’hi ha.
Bé el restaurant on vaig des de fa anys, com un ritual anual amb una colla d’amics, una parella dels quals ve expressament de Osca ciutat, es troba a Roda de Barà i té per nom “Les Guatlles”. Es tracta d’una antiga masia senzilla on criaven guatlles. Serveixen els calçots a taula (hi ha restaurants que us els fan menjar al pati) sobre la tradicional teula, i no cal que feu tot el menú, podeu acompanyar-los amb unes guatlles flamejades, o uns cargols a la llauna... però el més important és que sempre tenen un producte excel·lent i la salsa és realment bona. Actualment ja és la tercera generació la què ha après a fer la tan exquisida combinació.
Als altres dos restaurants, sí que hi he anat a fer el menú sencer, el més famós i típic, situat a Valls a la barriada de Masmolets, és Cal Ganxo i només per veure la masia (us recomano que feu un tomb sencer pel pis de dalt i el de baix), ja val la pena. Cal que reserveu amb molta antelació, tot i que és molt gran, s’omple de seguida, però malgrat tants comensals, la qualitat i el servei són també molt bons.
Per fer la terna, he triat un restaurant familiar de la Masó, Casa Guri, que també és un lloc molt agradable i amb producte de qualitat.

LES GUATLLES, Roda de Barà, cap a l’estació. Tel. 977809022
CAL GANXO, Masmolets/Valls. Tel. 977605960
CASA GURI, La Masó, C/ Sant Sebastià, 20. Tel. 977637346

La revista Descobrir Catalunya d’aquest febrer passat, núm.204, dedicava el seu reportatge central als Calçots de l’Alt Camp; us el recomano també.