dijous, 5 de febrer del 2015

"Els darrers dies de la Catalunya Republicana" d'A.Rovira i Virgili


Gràcies a una campanya de Micromecenatge es va publicar a finals del 2013, editat per Acontravent, la quarta edició d’aquest llibre de l’escriptor i historiador Antoni Rovira i Virgili en el que ens relata en forma de diari els darrers dies d’estada a Catalunya i el dramàtic periple que el va portar, a ell i la seva família,  fins a França per la ruta de la Jonquera.
Antoni Rovira i Virgili, escriptor de prestigi i Vicepresident del Parlament de Catalunya, va formar part del grup d’intel·lectuals i polítics catalans que, tot i les gravíssimes  penalitats d’aquells moments,  van tenir el privilegi, com ell mateix reconeix, de poder fer amb certa assistència la ruta i el pas  de la frontera camí de l’exili.  
Les pàgines d’aquest diari, escrit el mars del 1939 molts pocs dies després dels fets, són dramàtiques i commovedores alhora. Rovira i Virgili és persona que afronta les dificultats amb una gran serenitat i que tracta de trobar sempre que pot elements positius en els comportaments humans. Però el seu relat no pot deixar de descriure les dramàtiques circumstàncies d’aquells dies: en el pla més general la desmoralització que provoquen  la pèrdua la guerra, la perspectiva de l’exili, la desaparició de les institucions republicanes, les disputes entre les diferents forces polítiques i les fortes tensions entre el Govern central i la generalitat de Catalunya.  Ja en un terreny més personal, les peripècies i penalitats de les diferents etapes del viatge de set dies des de  Barcelona a Perpinyà i els sentiments que li provoquen  les covardies, malfiances i traïcions d’uns homes sotmesos a unes condicions extremes.

El llibre, breu però d’una gran intensitat, està escrit en una prosa senzilla però amb una gran força narrativa i amb passatges d’innegable qualitat poètica.