divendres, 13 de febrer del 2015

Guillem Albà per estona

Personatge polifacètic, comunicador per naturalesa, artista de cap a peus. Actor, clown, músic, showman, escenògraf, i el que pugui venir. Poc a poc, Guillem Albà (Vilanova i la Geltrú, 1985) s’està fent un lloc, i un nom, en el mapa artístic català. Després d’anys treballant en espectacles d’altres, Albà va agitar el còctel de la seva formació musical i actoral, el teatre de pallassos i l’herència familiar del teatre de titelles per crear, l’any 2006, la seva pròpia companyia.

Des d’aleshores ha estrenat ja quatre espectacles. ‘Sketchofrenia, ‘Flirt, ‘Trau’ i ‘Marabunta (Guillem Albá & The All In Orchestra)’. Aquest últim, de gira després d’haver passat per Barcelona, és una bona síntesi de l’Albà més volcànic: música, sketch, clown, cabaret, tot en un, “espectáculo total”.

‘Trau’ és una altra cosa. Teatre visual i clown que ens endinsen a un món sorprenent –però familiar- d’un personatge atrapat en els records de moments viscuts, degudament envasats i emmagatzemats. Una obra entranyable on Albà i el seu company de viatge, Blai Rodríguez, es llueixen, dient molt amb poques paraules.  

‘Trau’ es va estrenar a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega el 2013 i ha viatjat fins a la Xina, però ara es pot veure (només els propers dos dimarts) al Lliure de Gràcia. Albà ha construït una història. Aquí en teniu una mostra.  


Com ja hem dit, Guillem Albà té  molts rostres artístics. Darrerament ha fet incursió en el terreny de l’escenografia, on ha treballat per alguns grups musicals com Anna Roig i l’ombre de ton chien o, més darrerament, amb Love of Lesbian en la gira ‘Miralls i Miratges’. I si vau veure 'Rhum' (al Grec 2014 o aquest Nadal al Lliure), aleshores ja el coneixeu, perquè Albà era un dels clowns d'aquell gran homenatge a Monti.