divendres, 6 de març del 2015

Teatre a Buenos Aires

Durant la preparació d’un proper viatge a Buenos Aires, m’endinso en la cartellera teatral d’aquesta ciutat. Ho faig amb una gran admiració, perquè a Barcelona fa temps que ens arriben els ecos de la important renovació de la dramaturgia i l’escena argentina, porteña. L’èxit d’obres de petitíssim format que s’estrenen en pisos particulars o mini espais i que es basen en històries sobre la quotidianitat dels personatges. Alguns dels protagonistes d’aquesta renovació, com Javier Daulte, Daniel Veronese o Claudio Tolcachir, són dramaturgs i directors ben coneguts a La Villarroel o el Teatre Lliure (o el Matadero de Madrid).

De manera que el primer que he fet és consultar la programació del teatre Timbre 4, fundat per Tolcachir al barri del Boado i descobreixo que aquest darrer més de febrer s’hi ha celebrat un festival de teatre català, gràcies a la col·laboració amb el Temporada Alta de Girona. Entre altres espectacles, s’hi ha pogut veure el “Non Solum” de Sergi López i Jorge Picó i el "Con la claridad aumenta el frío", d'Imma Colomer i Pep Tosar. Sembla que també allà arriben els ecos del nostre teatre i que la circulació funciona en els dos sentits.

A banda de les interessants propostes que es troben en el circuit de teatre independent o “off”, Buenos Aires també es famosa per la gran oferta de teatres que es concentren a la calle Corrientes (una mena d’híbrid entre Brodaway, la Gran Via madrileña o el nostre Paral·lel). També aquí hi ha sorpreses perquè descobreixo que varies de les obres que estan en cartell també les hem pogut veure a Barcelona  recentment, per exemple “El nom” (estrenada al Teatre Goya) o “Toc toc”  (Teatre Borràs). Es tracta de produccions que aconsegueixen un èxit internacional i que traspassen fronteres, com els bons "bestsellers".

Finalment, les cartelleres barcelonina i porteña semblen més properes del que es podria esperar. En diverses ocasions m’he referit  en aquesta secció a la connexió entre les cartelleres teatrals de Madrid i Barcelona; després d'aquest viatge hi afegiré un tercer eix.


1 comentari:

Imma ha dit...

Bon viatge i espero que ens en facis cinc cèntims!