dijous, 5 de març del 2015

Migracions, 50 anys després de Candel

En els darrers mesos ha coincidit la publicació de diversos llibres i revistes sobre el fet migratori. Coincideix això amb el cinquantenari de la publicació d'"Els altres catalans" un llibre en el que Paco Candel donava una perspectiva molt propera dels barris on els immigrants originaris d'altres terres d'Espanya s'establien i lluitaven per un futur millor.
A "Milagro en Barcelona" (Ariel), el veterà fotògraf colomenc Joan Guerrero i l'escriptor adrianenc Javier Perez Andújar construeixen amb èxit una visió de la immigració extracomunitària a la perifèria barcelonina. Les formidables fotografies en blanc i negre de Guerrero, que cobreixen els seus 45 anys de professió, són comentades per l'autor de "Los príncipes valientes" i "Paseo con mi madre" amb el seu habitual estil farcit de jocs de paraules, cites culturals diverses, humanitat i humor. Les fotografies cobreixen homes i dones arribats de l'Amèrica Llatina, del Magreb, de l'Àfrica subsahariana o del Paquistàn enmig d'espais urbans tan diversos com el passeig fluvial del Besòs, Can Zam, les cues d'estrangeria, la plaça del MACBA o un local de reunions de la PAH, llocs tots ells on ara mateix enfronten la crisi les persones que exerceixen "el oficio más viejo del mundo", l'emigració.
També l'escriptor de la franja Francesc Serés dóna una visió de la immigració no menys deutora de l'herència candeliana al conjunt d'escrits que conformen "La pell de la frontera" (Quadrens Crema). Bona part del seu contingut està dedicat a la descripció de les condicions materials de vida dels treballadors que durant anys van anar arribant a les comarques del Segrià i el Baix Cinca. Cal destacar la inclusió al volum d'un bon grapat de fotografies dels cubicles que s'han anat endreçant aquests nous immigrants: pallars, cases abandonades, tendes de campanya i fins i tot  canonades han anat acollint aquests homes i els pobres mobiliaris, utillatges i vestuaris que han anat aconseguint dels abocadors o de la solidaritat veïnal. Aquests fragments es complementen amb altres amb àmbits territorials i temàtics diversos com ara el que es refereix a la feina del propi escriptor com a professor a una aula d'inclusió a Olot.

Podem saludar també que a l'edició d'aquests llibres s'hagi unit la de l'estudi d'Andreu Domingo "Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional" (L'Avenç), recentment guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’assaig. Igualment, la Fundació Nous Hortizons al seu número 207 ret homenatge a Candel al monogràfic "Catalunya: del país real a la comunitat imaginada", que inclou la recuperació de textos de Vázquez Montalbán, Francesc Valleverdú i el propi Candel i un merescut record del recentment traspassat Miquel Caminal. Finalment, L'Avenç, al seu número 407, comença 2015 amb la immigració com a tema de portada i un article del propi Andreu Domingo que revisa les referències bibliogràfiques sobre la immigració a Catalunya.


1 comentari:

perefontroca ha dit...

També és molt recomanable el llibre de Vicenç Villatoro: L'home que se'n va.
Un bon retrat de la guerra i postguerra. Ajuda a entendre moltes coses que van passar.