dimarts, 3 de març del 2015

Timbuktu


Per fi he anat a veure TIMBUKTU, la pel·lícula del director maurità Abderrahmane Sissako, un dels més prestigiosos directors de cinema africans. El tema central és l’arribada a Mali de les forces yihadistes que, procedents bàsicament de les milícies expulsades per la guerra de Líbia, estan sotmetent els països subsaharians al terror islamista fins a extrems inimaginables que han desembocat en les actuals atrocitats de l’Estat Islàmic.
El film està construït amb simplicitat i produeix una gran sensació de veracitat. Els personatges, els ambients i els fets que explica resulten absolutament creïbles i produeixen una forta impressió. La barbàrie i la brutalitat de les milícies yiadhistes que imposen la sharia a la pacífica població de Mali són esgarrifoses. Els que varem tenir la oportunitat de viatjar a aquell país quan vivia en la pobresa però en un ambient de total tranquil·litat ens sentim especialment commoguts.
A part de la seva duresa la pel·lícula té molts altres valors: els paisatges africans del desert, la fotografia, i unes interpretacions i una música excel·lents. L’any 2014 va ser seleccionada per competir per la Palma d’Or al Festival de Cannes i nominada com a millor film de llengua estrangera als Oscar. En resum una pel·lícula per anar a veure.Aquí teniu el trailer.