dissabte, 30 de maig del 2015

Mandarines


Es projecta aquest dies la pel·lícula “ Mandarines” del director georgià Zaza Urusshadze. L’acció està situada el 1990, a Abkhàzia - actualment república independent reconeguda només per Rússia – que en  aquell temps era territori en conflicte armat entre txetxens i georgians.  Dos descendents de la població estoniana, que es va ubicar en aquelles llunyanes terres a mitjans del segle XIX com a consequència de la política colonial rusa, encara no han abandonat el país malgrat les amenaces bèl·liques que els rodegen. Volen acabar la collita de les mandarines, la principal riquesa d’quelles terres.
Un atac entre patrulles rivals els deixa amb dos ferits, un chechè - musulmà -  i un georgià - cristià - que s’odien a mort i als que ells cuiden i salven la vida. La difícil convivència entre els quatre i els nous esdeveniments que es produiran en aquest microcosmos donen peu a serioses reflexions sobre les conseqüències de la guerra i la violència i les dificultats per afrontar-s’hi. Conceptes com l’amistat, la reconciliació o la bondat,  es barregen amb el fanatisme i la violència i tots ells estan tractats sense estridències ni sentimentalismes i ofereixen un bon retrat de la condició humana.

Pel·lícula de ritme pausat, malgrat els ensurts bèl·lics, i amb unes magnífiques interpretacions, sobretot del protagonista, el vell Ivo, que broda el paper. Ha obtingut diverses mencions en diferents certàmens internacionals. Molt recomanable.


1 comentari:

Joan ha dit...

Em va agradar molt, i el ritme ajuda a entendre aquell petit món.