dimarts, 23 de juny del 2015

"Viaje a Sils Maria"

Vull recomanar una pel·lícula sobre el món del teatre que reflexiona sobre l'ofici de la interpretació i el pas del temps en els actors i els personatges: Una actriu famosa (Maria Enders) - magníficament interpretada per Juliette Binoche -  que va debutar interpretant un personatge jove en una obra, té l'oportunitat força anys després d'interpretar el personatge madur de la mateixa obra, amb ocasió de la mort de l'autor de l'obra, que per ella havia estat una mica com un pare i un amic.
Joc ambigu entre el teatre i la realitat, amb els magnífics paisatges dels Alps Suïssos que proporcionen un escenari molt adequat per al relax, la reflexió i el retrobament interior ... que les actrius famoses semblen trobar  més fàcilment a través dels seus personatges. La veureu, la gaudireu, i se us despertaran sentiments i preguntes diverses :

L'ofici de l'actor. Fins a quin nivell l'actor ha d'identificar-se amb el personatge per interpretar-lo bé ? Com pot arribar a fer-ho ?

En la pel·lícula el contrapunt del personatge principal és la seva assistenta personal (Valentine secretària ?, amiga ?, confessora ?, psicoanalista ? .... Necessitem tots nosaltres aquests contrapunts ? Si més no, en la pel·lícula el personatge està esplèndidament interpretat per Kristen Steward.

Les segones oportunitats ... és la vida una contínua reinvenció ? o "nunca segundas partes fueron buenas" ?

La contenció dels personatges (tot molt "suís"). Fins i tot l'autor de l'obra en la seva manera de morir és contingut i no vol molestar. És "humana" aquesta contenció ... o ens sentim més propers a l'altre extrem i l'esbojarrada rauxa del personatge jove de la Jo-Ann Ellis, interpretada per Chloe Grace Moretz (la relació de la qual amb Maria Enders recorda la mítica "Eva al desnudo") ?.

El món dels paparazzi i la seva continua generació de soroll. Són una contaminació sense defensa possible en el món actual ?. Justifiquen l'aïllament de Maria Enders ?

Bona pel·lícula per a una tarda d'estiu, en la que us endinsareu en el món privat d'una gran estrella i us refrescareu amb els paisatges impressionants dels Alps Suïssos. Ja ens direu què us sembla.

Jordi Castells


1 comentari:

Hermínia ha dit...

A mi em va agradar! Cal que digui que sóc una fan de la Binoche i que m'agraden les películes amb bons i llargs diàlegs.