divendres, 10 de juliol del 2015

Penso en Yu

Encara no he parlat aquí del Festival Grec, que com cada estiu té lloc aquests dies a Barcelona. De tots els espectacles que es programen, que són molts, començo avui per un de petit format que es presenta a la Sala Beckett i que és tota una troballa: "Penso en Yu". Es tracta d'un text contemporani d'una autora québequesa, Carole Fréchette, que ha viatjat fins a Barcelona per assistir a l'estrena i, de passada, participar en l'escola de teatre d'estiu L'Obrador.

La directora de l'espectacle és l'Imma Colomer, actriu que ara treballa tant davant com darrera de l'escenari. Sense anar més lluny, fa uns mesos va crear i protagonitzar un espectacle basat en contes de Pere Calders del que ens vam fer ressò en aquest bloc. A "Penso en Yu"dirigeix a tres actors, Fina Rius, Mar Ulldemolins i Pep Ferrer, per explicar la història d'un personatges que s'emmirallen en una història aliena i aparentment llunyana. Una bona metàfora del que ens passa sovint al teatre. Una dona s'obsessiona, 17 anys després, amb un episodi dels fets de la plaça de Tinanmen de 1989 amb el que no va tenir cap relació. La investigació dels fets i la interacció amb dos personatges que l'acompanyen de manera fortuïta suposarà per tots tres un procés de coneixement personal.

El text és molt àgil, però de molta intensitat. I el muntatge és d'una gran delicadesa. Un dels grans encerts és la creació d'un espai idoni:  protegeix als personatges de la intempèrie exterior; serveix de pantalla i aparador per fer-nos participar de la investigació; i dóna protagonisme a unes cortines que es van descorrent a mesura que la cerca avança i que la intimitat entre els personatges creix.