divendres, 18 de setembre del 2015

Quatre dades per començar


Quantes vegades vau anar al teatre la temporada passada? Per molt assidus que hàgiu estat, segur que haureu vist una petitíssima part dels 1.166 espectacles que es van presentar durant la temporada 2014/15 als 65 teatres de Barcelona. La xifra prové d'un informe de  l'Associació de Teatres de Catalunya (ADETCA) que inclou dades interessants.Ara que la nova temporada teatral ja està en marxa, aprofito per comentar-ne algunes.

D'entrada, la vitalitat de les sales petites, aquelles que tenen menys de 200 espectadors. Representen un 62% del total i són les que ofereixen més produccions pròpia i en català. En el conjunt de les sales, però, és de destacar que el 12% del total dels espectacles són produccions arribades de la resta de l'Estat (només cal veure la programació del Lliure d'aquesta temporada). També impressiona la potència dels musicals, que tot i que representen només un 5% del total d'espectacles, concentren un 25% dels espectadors. Si vau veure la gala que va emetre TV3 el dia 7 de setembre, ja us en deuríeu adonar. Llàstima no tenir la informació desglossada per teatres privats i públics.

Però jo destacaria la notícia que els autors catalans estan guanyant molta presència a les sales de Barcelona. Es tracta d'una bona notícia, i no perquè siguin catalans, sinó perquè el boom es deu, en bona mesura, al dinamisme de les joves generacions de dramaturgs, que estan aconseguint fer-se un bon lloc a la cartellera i estrenar les seves creacions (com ja hem comentat en aquest bloc). El gràfic reflecteix aquest increment a partir de 2010 i mostra que la meitat de les obres que s'han presentat a Barcelona eren textos d'autors catalans.

Font: ADETCA 2015

1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

Una gran síntesi que per la seva claredat i senzillesa no mareja.