divendres, 29 d’abril del 2016

D'Innova a Ciudadanos

No és que el Cas Innova esclatés aquell dia, però el 29 d’abril de 2015 es va efectuar una operació policial relacionada de força envergadura, amb la detenció d’una tinent d’alcalde de Reus (l’epicentre del conglomerat empresarial investigat) i 8 persones més relacionades amb la mateixa causa.

Aquest és un macro cas encara obert que consta de 14 peces separades i més de 110 imputats, i que recentment ha dut el jutge instructor a demanar auxili a instàncies superiors en veure’s al límit del “col·lapse”. Un cas que mereixeria, sens dubte, el comentari de l’expert jurista d’aquest bloc... 

La premsa catalana se’n feia eco a les respectives portades i amb nivells d’entusiasme diferents. Cadascú és lliure d’interpretar per què l’Ara destacava el cas de les reclamacions de l’euro per recepta tombat pel TC, per què ‘El Periódico’ titulava sobre Innova en clau preelectoral, o per què ‘El Punt Avui’ no obviava per una vegada una notícia que afecta el partit de govern i alguns dels seus responsables polítics.

I mentre les capçaleres d’aquí reflectien, poc o molt, l’abast de l’’Operació Cirurgia’ –un cop més, bravo per l’enginy semàntic policial-, la premsa estatal feia les seves càbales sobre la batalla interna al PSOE.

La baralla de galls –clandestina- entre el secretari general i la presidenta andalusa, amb la corresponent i inestimable intervenció de Felipe González, feien les delícies de rotatius com l’’ABC’ i ‘La Razón’. No així a ‘El Mundo’, que relegava el tema al faldó inferior en benefici d’una entrevista exclusiva al president egipci, Al Sisi.


I no m’oblido d’’El País’. L’ex referent periodístic espanyol no va fer sang amb la crisi del PSOE, doncs hi ha vies més sibil·lines de fer mal. Per exemple, sumar-se a la campanya per Ciudadanos, estampant a quatre columnes una declaració d’intencions electoralista del partit de Rivera: “Ciudadanos descarta pactos de gobierno antes de las generales”. Doncs enhorabona, que deia aquell.