dimarts, 8 de novembre del 2016

La màquina de pensar: Ramon Llull i l'ars combinatoria

Aquest any 2016 s'està celebrant l'any Llull. En aquest marc, té lloc al CCCB l'exposició "La màquina de pensar: Ramon Llull i l'ars combinatoria", que podem veure fins l'11 de desembre.

La primera part de l'exposició ens acosta a la biografia i obra de Ramon Llull en un format de "còmic multimèdia" elaborat a partir de les il·lustracions, animades per estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, que Thomas Le Myésier va integrar a l'obra Breviculum, que va obsequiar a la reina Joana de Navarra, i en la que va resumir la vida i obra  de Llull.  Només per contemplar aquest multimèdia ja val la pena accedir a l'exposició. Destaquen de la vida de Llull la seva aproximació oberta al fet religiós, buscant els punts que tenen en comú les diferents religions evitant els conflictes que inevitablement porten a la violència tant freqüent en el seu temps, així com la seva visió  poètica i combinatòria del coneixement, que influiria en molts altres pensadors.

La segona part de l'exposició ens mostra una selecció d'artistes i pensadors de tots els àmbits de la cultura que d'una o altra manera reflecteixen en la seva obra l'esperit de Ramon Llull. En citaré tan sols alguns a tall d'exemple:

. Joegmont Choi, que amb la seva instal·lació Drawing in Space ens mostra com la unió d'elements fràgils com els fils pot donar lloc a la força de la xarxa, de forma similar a com Llull construeix una xarxa de coneixements a partir de conceptes específics.

 Drawing in Space -  Joegmont Choi

. Salvador Dalí, lul·lià declarat, que en la seva obra Corpus Hipercubicus,  integra alhora el cubisme de Juan de Herrera i l'Ars Magna de Ramon Llull.

. Gottfried Wilhelm Leibniz, filòsof i científic, coinventor amb Newton del càlcul infinitesimal, que va desenvolupar una màquina de calcular, que hauria volgut que fos capaç de calcular sentències lògiques, a la manera de Llull, alhora que formulacions matemàtiques.

. Julio Cortázar, que a la seva obra Rayuela ens ofereix a més de la lectura seqüencial clàssica del llibre la possibilitat de fer-ne una lectura totalment personal, resseguint els capítols en un ordre diferent, elegits combinatòriament a la manera de Llull.

Una gran exposició, i una magnífica oportunitat d'acostar-nos a aquest gran pensador universal de casa nostra, que alhora que gaudir ens farà reflexionar en molts àmbits. Un consell: Aprofiteu l'oportunitat  que us dóna el CCCB de fer dos visites amb la mateixa entrada, per fer una de les dues visites de forma comentada (diumenge 11.30 en català, dissabte 11.30 en castellà).