dimecres, 4 de gener del 2017

Ziryab

Abu I-Hasan Ali Ibn Nafi, fou cantant, compositor, poeta i mestre; un erudit amb grans coneixements d’astronomia, geografia, meteorologia, botànica, cosmètica, art culinari i moda. Va néixer a Bagdad a finals del segle VIII i va viure més de 30 anys a l’Andalusia islàmica. Els seus orígens ètnics són motiu de controvèrsia: àrab, negre africà, kurd o persa, en canvi la seva veu dolça tocant el llaüt, instrument al qual va incorporar la cinquena corda, era famosa arreu, d’aquí el seu malnom de Rossinyol (Ziryab).

No ens ha d’estranyar que la Kate Burton (una “belgian brit”) posés aquest nom al restaurant que va obrir Barcelona després d’anys vivint i treballant amb Metges sense fronteres i amb la Creu Roja pel proper i mitjà orient. M’ha semblat molt pertinent començar l’any amb un lloc com aquest, on una dona europea admiradora de la cultura àrab i en especial de la seva gastronomia i la seva música, ens dóna l’ocasió de gaudir-ne també a nosaltres.

Al restaurant Ziryab entrareu dins un món de fusió àrab-català difícil de descriure. Tapes, copes, brunch, menú del dia, sopar a partir de les sis de la tarda... una oferta molt àmplia amb una carta reduïda però saborosa (sopa de carbassa, figues i gingebre a l’hivern o gaspatxo de tomàquet amb maduixes i oli d’olives picant amb un gelat d’alfàbrega i llima a l’estiu). La carta de vins és molt catalana però també hi trobareu vins del Líban o el Marroc i una cervesa palestina.

Us atendrà un equip humà multicultural (em va agradar trobar-hi també una cambrera jueva de Tel Aviv), que us parlarà en català, castellà, anglès... i en llenguatge de signes pels sords (el germà de la Kate, ho és, i també una part del grup), i us farà sentir com a casa. El lloc és petit i molt acollidor, però recomano el pis de dalt si preferiu una mica més d’espai.

Ara només em falta anar tastar el seu “Zibaretto Sour” (Amaretto sour amb un ingredient secret importat de Siria) al Shisha Lounge, que també regenten molt a prop, on, de fet, van obrir originalment el restaurant.


Ziryab (bar de vins i tapes de fusió), Carrer dels Ases, 16
Shisha Lounge, Carrer Grunyí, 4
08003 Barcelona
Tel. 932681774
 No deixeu de llegir el facebook del restaurant: ziryabBCN i blog trilingüe de la Kate: http://ziryab.es/blog


1 comentari:

Hermínia ha dit...

Hi he tornat fa poc, aquesta vegada vaig demanar vi per copes i els cert és que em vaig haver de queixar, serveixen molt poc líquid per 4 euros! ho vaig trobar fora de lloc. Queixeu-vos també. Se tota manera, és cert que el vi a copes no sol ser un bon negoci, és millor sempre demanar una empolla i emportar-vos-la si no la consumiu tota.