dimecres, 4 d’octubre del 2017

Novetats i recuperacions

Aquesta secció recomana sempre llibres editats recentment. Em permeto però fer aquest cop una excepció amb dues grans obres de finals del segle passat amb l'excusa de que han estat traslladades al cinema o la televisió, en tots dos casos molt dignament. Em refereixo a "Pastoral americana", de Philip Roth (reeditat en Debolsillo i La Magrana), i "El cuento de la criada", de Margaret Atwood (Salamandra). El primer revisa els canvis polítics en els Estats Units dels temps de la guerra de Vietnam a la llum del patiment d'una família trencada per l'adhesió de la filla a un nucli terrorista. El segon és una terrible distopia que centra la crítica a una societat militaritzada  i fortament jerarquitzada en el paper subaltern de les seves dones.

Entre les novetats, en destaco tres. Comencem pel controvertit Javier Marías, qui amb "Berta Isla" (Alfaguara) s'atreveix de nou amb el tema recorrent a la seva obra de l'espionatge i també, com va fer a 'Los enamoramientos', amb donar veu en primera persona, en bona part de la novel.la, a una dona. Com sempre, la seva prosa ens captiva i fins i tot ens fa disculpar-li les situacions menys versemblants de la trama, posada al servei d'una reflexió sobre el desconeixement de l'interior de la persona que comparteix la nostra vida.

Sota una apariència molt més modesta de novel.la breu, però amb un gran vigor literari, m'ha sorprès gratament "La seducción", de José Ovejero (Random House), on retrata un escriptor egòlatra en crisi contraposat a dos joves en un joc de relacions de poder captivador.

També proposo, especialment per aquells que ja han llegit i aplaudit la impressionant 'Patria', de Fernando Aramburu, "Mejor la ausencia"(Random House),  primera obra de ficció de l'assagista Edurne Portela, amb el conflicte basc com a cruel determinant de l'evolució d'una família biscaïna. Un gran llibre que espero que trobi continuitat.

Acabo agraint i adherint-me a la recomanació que ens va fer la companya de blog Imma Colomer a la ressenya que va lliurar per Sant Jordi del molt ambiciós "Al vertigen", de Núria Perpinyà (Empúries), on l'alpinisme ens dona un marc excelent  per parlar sobre l'amor i la mort.