dimarts, 14 de novembre del 2017

Incendios


Durant aquest mes de novembre es pot veure al Teatre Goya el muntatge en castellà de l’obra “Incendios”, dirigit per Mario Gas. Es tracta d’una producció del Teatro de la Abadía de Madrid que arriba ara a Barcelona i permet al públic de retrobar-se amb aquesta obra espectacular de Mouwad que aquí vam descobrir de la mà de La Perla 29.

Als qui havíem vist aquell mític muntatge ens costa trobar ara l'esperit màgic que ens va embargar llavors i que es respirava des de la primera fins a la darrera escena d'aquesta història tràgica. També ens sembla difícil, d’entrada, sentir una veu que no sigui la de Clara Segura pel personatge de la Nawal. Llavors l’actriu donava veu a aquest personatge en les diferents etapes de la seva vida, a la vegada que al de la seva filla (repte titànic!); en canvi, ara són dues altres grans actrius les que donen veu a la Nawal: la Laia Marull de jove i la Núria Espert de gran. Si bé la potència de Segura i la idea brillant de fer-li encarnar els dos personatges (mirall del que passava, per la banda masculina, amb el seu pare i germà, a mans de Julio Manrique) es troben a faltar, la màgia de sentir l'Espert declamar les 3 cartes que guien tota l'obra és emocionant. L'integritat de la Nawal, la seva fortalesa, ens arriben i commouen totalment. La potència de Mouawad és manifesta així, de manera diferent, en cadascun dels muntatges.



1 comentari:

Hermínia ha dit...

Tinc un amic que només ha vist aquesta versió i ha quedat marevellat i colpit per l'obra, diu: "una plasticitat tremenda, un text intel.ligent i demolidor, que abasta tants temes! tres hores de pur teatre". Dues altres amigues em diuen que és una adaptació extraordinària, o sigui que jo que no pensava anar a veure-la, havent vist la pel.licula i l'obra de la Perla 24, potser hauré de canviar d'idea.